Vaippapyykkiä

Olen käyttänyt kestovaippoja kaikilla neljällä lapsellamme, kaikista ahkerimmin kahdella keskimmäisellä, jotka käyttivät pääosin vain kestovaippoja. (Postauksen kestovaipoista blogini alkutaipaleelta löydät täältä: https://lastensilmin.com/2013/01/10/kestovaipat-lastenhoitoa-kukkaroa-ja-luontoa-saastaen/.)

Nyt tällä neljännellä olen käyttänyt kestoja tähän asti valitettavan vähän. Syynä tähän on ensinnäkin se, että ehdin laittaa kiertoon isoveljen parhaat, pienenpienet sisävaipat kuorineen enkä löytänyt tälle neljännelle edullisesti vastaavia tilalle. Käytin jonkun aikaa edullisesti löydettyjä aikoinaan äitiyspakkauksissa jaettuja Imsen flanelletteja, mutta aika pian niiden imuteho ei enää riittänyt. Yritin niiden jälkeen siirtyä käyttämään vauvalla isoveljeltä jääneitä yhden koon taskuvaippoja, mutten saanut niitä pitämään pienellä, vaikka vaippa istuikin säätöjen ansiosta hyvin. Tämä tuntuu olevan monen ongelma taskuvaippojen kohdalla. Samaan aikaan kuivatustila kerrostaloasunnossa tuntui loppuvan kesken. Kuusihenkiseltä perheeltä pyykkiä kertyy normaalistikin paljon, mutta meillä oli vielä lisänä kilpaurheilevan pojan valtavat liikuntavaatekasat – oli harkkapaitaa ja pelipaitaa ja niin edelleen.

Meillä on kyllä Suomessa kuivausrumpu, jota käytän hätätilanteissa, kun esimerkiksi turnauspäivän jälkeen pojan ruohosta ja välipaloista tahrainen paita pitäisi saada taas seuraavaksi päiväksi kuntoon. Töissä ollessani käytin rumpua liikaakin, mutta kotona ollessani olen yrittänyt vähentää sen käyttöä. Kestovaippojen kohdalla vaippojen kuivaaminen rummussa vie mielestäni pois osan kestovaippojen ympäristöhyödyistä. Lisäksi rumpukuivaaminen lisää tietysti kuluja.

En raahannut kestovaippoja tänne Algeriaankaan, mutta sitten asia alkoi harmittaa. Täällä kuivaustilaa on runsaasti ja pyykit kuivuvat auringossa nopeasti. Tämä maa ei tosiaankaan kaipaa enää meidän vaippajätettämme! Ja vaikka vaipat ovat täällä huomattavasti halvempia kuin Suomessa, saa niihin täälläkin upotettua rahaa. Tuntuu jotenkin hullulta raahata vaippapaketteja ensin kotiin ja sitten taas toisessa päässä käytön jälkeen roskiin. Ja myönnettäköön, että nautin pikkuisten värikkäiden vaippojen viikkaamisesta kaappiin sekä melodiasta, jota uusi pesukoneeni soittaa yläkerrassa pyykin ollessa valmis :). Hullulla on halvat huvit – vai miten se menikään?!

Kun mies piipahti Suomessa, pyysin siis tuomaan varastoon pakatut taskuvaipat mukana. Oletin vaippojen toimivan nyt paremmin, kun poika on alkanut kävellä. Edelleenkään vaipat eivät jostakin syystä pidä kovin pitkään, vaikka isoveljellä samaiset vaipat toimivat yölläkin. Tämä poika on ehkä veljeään hieman hoikempi reisistä ja toisaalta on tosi kova pissaamaan – edes kertakäyttövaippa ei tahdo pitää koko yötä. Lyhyellä vaihtovälillä vaipat toimivat kuitenkin hyvin ja käytänkin näitä nyt kotosalla päiväsaikaan.

Myllymuksujen taiteltava bambu-hamppu-imu tuntuu paremmalta kuin vaippojen omat imut. Näitä olisi pitänyt hankkia Suomesta enemmän! Onkos muuten näitäkin ollut äitiyspakkauksissa? (Jolloin niitä saattaisi löytää kirppiksiltä edullisesti…) Pidän taskuvaipoista liikkuvalla lapsella, koska vaippa on niin ohut, ettei häiritse liikkumista. Lisäksi taskuvaipat ovat tosi helppokäyttöisiä. Olemme saaneet ainakin jonkin verran vaippajätettä vähennettyä! Tarinan opetus onkin ehkä se, että vaikkei pystyisikään täyskestoilemaan, kannattaa kokeilla edes osakestoilua – kun se yksikin kestovaippa päivässä vähentää 365 kertakäyttövaippa-jätettä vuodessa!

Mainokset

2 thoughts on “Vaippapyykkiä

  1. Excellent idea for a blog post, a short story, a book!The secrets we keep. I am rmeinded of the fellow whose name I don’t remember who was Deep Throat in the Watergate debacle.Didn’t tell anyone for years and years. Impressive self-restraint.We all have secrets. The word secret..positive or negative?

    Tykkää

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s