Muutamia kuvia ja ajatuksia retkestä pääkaupunkiin

Yritän nyt vihdoinkin saada muutamia kuvia laitettua tänne blogiinkin meidän retkestämme pääkaupunkiin. Tänään Mobiliksen mokkula on jostakin syystä suostunut siirtämään muutamia kuvia – ihan kuin se olisi saanut jostakin hieman lisäpotkua.

Kävimme tosiaan hienossa Jardin D`Essai du Hamma -nimisessä kasvitieteellisessä puutarhassa joitakin viikkoja sitten.  Puutarhassa oli vaikka millaisia kasveja ja hienoja suihkulähteitä jne. Puutarha on jaettu ranskalaiseen ja englantilaiseen puutarhaan sekä eläintarhaan. Se on perustettu jo vuonna 1832.  Sisäänpääsy koko perheeltä maksoi noin euron. Paikka oli hieno kokemus. Tässä tapauksessa nopeasti räpsäistyt kuvat eivät valitettavasti pysty välittämään koko tunnelmaa – tuoksut ja kaikki muu jää kuvien ulkopuolelle…

Taustalla näkyy Algerian kuuluisa marttyyrien muistomerkki, Monument-des-Martyrs,  jossa emme vielä ehtineet käydä. Olen itse käynyt tuolla ensimmäisellä Algerian matkallani. Paikalla on muun muassa museo, jossa kerrotaan Algerian ja Ranskan välisestä sodasta. Kuvat olivat osittain aika järkyttäviä ja mietinkin, haluanko lapsia sinne edes viedä. Vanhin poika olisi varmaankin riittävän kypsä museossa käymään ja se voisi olla hänelle opettavainen kokemus, mutta muiden lasten kohdalla täytyy miettiä kahteen kertaan. Outoa, että joudun miettimään, voinko viedä lapsia museoon. Meiltä on pääkaupunkiin matkaa noin 30 kilometriä, mutta illalla sopivalla säällä tuo torni näkyy meidän parvekkeelta ! Tai niin ainakin luulen – en oikein tiedä, mikä muukaan torni parvekkeelta näkyvä torni voisi olla. Näkymä pääkaupungista on iltaisin muutenkin upea ! Muistomerkki symbolisoi Algerian itsenäisyystaistelua ja se avattiin vuonna 1982. Muistomerkki kuvaa kolmea seisovaa palmun lehteä, jotka suojaavat ikuista liekkiä niiden alapuolella. Jokaisen palmun lehden päässä seisoo sotilas-patsas, joista jokainen edustaa Algerian kamppailun vaiheita. Vaikuttava tarina vaikuttavan muistomerkin taustalla!

Puutarhan yhteydessä oli myös pikkuinen eläintarha, jonne piipahdimme ihan ekstemporee etukäteen suunnittelematta.  Algeriassa on myös paljon isompi ja yllättävän hieno eläintarha, Ben Aknoun,  jossa kävin ensimmäisellä Algerian matkallani. Ben Aknoun on yksi Afrikan vanhimmista eläintarhoista ja mielestäni  peittoaa Korkeasaaren mennen tullen, mutta tässä pienessä eläintarhassa joitakin eläimiä tuli sääli. Tuli vähän tunne, että kauniille eläimille oli yritetty järjestää kauniit ja näyttävät tilat, mutta sitten ei-niin-söpöjen elinolosuhteetkin olivat kaikkea muuta kuin söpöt. Esimerkiksi hyeena tai joku hyeenan tapainen otus  ravasi pienessä betonisessa häkissään stressaantuneen oloisena ihan sen näköisenä että olisi valmis syömään kenet tahansa pällistelemään tulleista ihmisistä, jos vain pääsisi häkin toiselle puolelle. Kauniit  flamingot sen sijaan paistattelivat päivää isossa upeassa altaassaan.

Joskus mietin, pitäisikö tälläisiin eläintarhoihin mennä ollenkaan. Sama tunne tuli myös esimerkiksi Tallinnan eläintarhassa, kun taas vaikkapa Saksassa eläintarhat ovat upeita ja eläinten elinolosuhteisiin on todella yritetty panostaa. Olen käynyt Saksassa useammassa eläintarhassa eikä kertaakaan ole tullut huonoa omaatuntoa. Toisaalta olen kuullut Korkeasaaren työntekijältä, että ainakin Tallinnassa eläinten elinolosuhteita yritetään kyllä parantaa, mutta eläintarhalla on puutetta rahasta. Tällöin käymällä eläintarhassa ja maksamalla sisäänpääsymaksun voi vain toivoa että roposista edes osa käytettäisiin eläinten hyväksi.

Ainakin sain tästä eläintarhasta hyvän keskustelun aiheen lasten kanssa !  Tosin lapset taitavat muistaa eläintarhasta lähinnä vain papukaijat, joista toinen osasi sanoa « mama » ja toinen « papa ». Kuulosti muuten tosi hauskalta ja näiden eläinten häkkikin oli valtava eli jotakin positiivistakin eläintarhasta löytyi.

Kauppakeskuksessa lapset tosiaan innostuivat kuvaamaan kakkuja ja muita herkkuja. Olin yllättynyt, kuinka hieno se olikaan ja kuinka laaja tarjonta siellä oli.Vaatemerkeistä olivat edustettuina esimerkiksi Zara ja Benetton. Kävimme kauppakeskuksessa hampurilaisilla ja 3-vuotias pääsi karuselliin. Kauppakeskus muistutti aivan Ranskan vastaavaa ! Tässä aikaisemmin lupailemani kakku-kuva.

Algeriahan on Ranskan entinen siirtomaa ja Ranskan vaikutusvalta näkyy täällä edelleen voimakkaasti. Maan toinen virallinen kielikin oli ennen ranska ja sen taitaminen auttaisi minua täällä huomattavasti. Englantia ja saksaa taitavia löytyy täältä vähemmän ja yritänkin pärjätä pääasiassa paikallisella arabian murteella, koska en ole ikinä opiskellut ranskaa. Alussa kaupassa käydessäni otin aina vanhimman pojan mukaan « tulkiksi » – hän kun taitaa kielen paljon minua paremmin, mutta nykyisin uskallan jo lähteä lähikauppoihin sekä torille pienimpien lasten kanssa ilman « tulkkiakin ».

Pääkaupunkireissulla kokeilimme myös Algerian uudehkoa metroa. Metro oli tosi siisti, mutta linja valitettavan lyhyt. Työntekijät olivat valtavan palvelualttiita – heti kun he huomasivat, ettemme oikein tienneet, kumpaan suuntaan lähteä, he tulivat neuvomaan. Metro siis kulkee vain kahteen suuntaan, kuten Helsingin metrokin (jos ei lasketa Helsingin lyhyttä Vuosaareen menevää pätkää). Liikkuminen metrolla oli siis helppoa – paljon, paljon helpompaa kuin vaikkapa Mûnchenissä, Barcelonassa tai Pariisissa.

Mainokset

4 thoughts on “Muutamia kuvia ja ajatuksia retkestä pääkaupunkiin

 1. Tekipä hyvää nähdä kuvia Alger’sta, en ole käynytkään siellä vuosiin, vaikka miehen sisko siellä asuukin. Vähänkö täällä peräkylillä ollaan kateellisia pääkaupungin nähtävyyksistä ja markkinoista (etenkin niistä), argh.
  Hienoa, että olet oppinut arabiaa, ei täällä enää ranskalla pärjääkään, koulujen arabisointi vei mennessään sen kielen, virallinen kieli on nykyään arabian kirjakieli, kansallinen kieli amazighe, puhekielet Algerian arabia ja berberikielet, ranska on ensimmäinen vieras kieli. Näin on maailma muuttunut, minun sukupolveni on käynyt ranskalaisen koulun ja esim mieheni ei osaa arabian kirjakieltä ollenkaan. Ja uusi sukupolvi ainakin Annabassa puhuu hyvin vähän ranskaa.

  Tykkää

  • Kiitos lisätiedoista tuossa kieliasiassa!! Minullehan tuo on hyvä uutinen – samoin lapsillemme :). Joskus vain tuntuu, että esimerkiksi virastoasioissa tarvitaan edelleenkin ranskaa – vihkitodistuksemmekin piti käännättää nimenomaan ranskaksi ja yhdessä paikassa sanottiin, etten voisi työskennellä omalla alallani ilman ranskan kielen taitoa?! Tosin en nyt kyllä haluaisikaan, mutta noin ajatuksen tasolla. Olen itse opiskellut jonkin verran arabian kirjakieltä, mutta vanhempi väki ei sitä täällä tunnu juuri ymmärtävän – esim. anoppini kanssa en voi käyttää kieltä, jota olen työväenopiston kurssilla sekä itsekseni opiskellut, vaan täytyy yrittää pärjätä mieheltä oppimallani kielellä… Mutta ei anoppi osaa ranskaakaan. Hän on sukupolvea, josta iso osa ei päässyt kouluun. Lasten isä on aina puhunut lasten kanssa Algerian arabiaa, mutta osaa myös arabian kirjakieltä sekä ranskaa.

   Haaveilen itsekin, että pääsisimme taas pian käymään pääkaupungissa. Ostoskeskus oli tosiaan ihana yllätys tarjonnan monipuolisuuden osalta – täällä meidänkin lähiputiikeissa ruokatarvikkeiden tarjonta on aika yksipuolista.

   Tykkää

 2. Päivitysilmoitus: Retkeilyä | lastensilmin

 3. Päivitysilmoitus: Our adventure in Algeria | Lastensilmin

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s