Seinässä on käärme!!!

3-vuotias juoksi tässä yhtenä päivänä hätääntyneen oloisena portaat ylös luokseni ja sai huohottaen sanotuksi : « Äiti, mua pelottaa ! Seinässä on käärme ! » Ehdin itsekin jo hieman pelästyä ja kuumeisesti mietin, onko mahdollista, että käärme voisi luikerrella seinällä. Pakko oli lähteä tarkistamaan ! Onneksi kyseessä oli väärä hälytys ! Pojan oli pelästyttänyt jonkilainen kooltaan melko suuri lentävä heinäsirkan tapainen ötökkä.

Pojalla on jonkinlaista sanojen nimeämisen vaikeutta ja tällainen kömmähdys oli siis kyseessä nytkin. Onneksi, koska käärme seinällä ei kyllä olisikaan ollut mikään kiva yllätys !

Kävimme pojan kanssa pari kertaa puheterapeutin konsultaatiossa ennen matkalle lähtöä. Vanhimmalla pojalla on ollut samantapaista nimeämisvaikeutta, mutta se katosi juuri ennen koulun alkua ja koulu onkin sujunut hyvin. Osittain laitan vaivan kaksikielisyyden ja siitä johtuvan hieman hitaamman kielenkehityksen piikkiin, mutta kyllä pojalla varmastikin on myös jonkilaista kielellistä vaikeutta taustalla. Puheterapeutti sanoi, että pojalla ikäänkuin muistijäljet kulkevat oikeaan lokeroon, mutta että poika nappaa näistä lokeroista usein väärän sanan. Eli hän esimerkiksi edelleenkin kutsuu toistuvasti koiraa kissaksi ja päin vastoin. Käärme-esimerkissä hänen ajatuksensa ilmeisesti kulki lokeroon, jossa ovat pelottavat/inhottavat eläimet ja sieltä hän sitten nappasi « käärmeen ».

Puheterapeutti kehotti meitä luokittelemaan ja nimeämään sanoja ahkerasti. Tein lasten kanssa yhteistyössä erään kauppiaan ystävällisesti antamasta vaippalaatikosta  pojalle kolmilokeroisen « postilaatikon », johon tuli oma kolonsa kulkuvälineille, hedelmille ja eläimille. Tämän jälkeen otin sopivia kuvakortteja Blinde Kuh –pelistä, joka muuten on myös hyvä peli harjoitella nimeämistä ja jonka hankin aikoinaan vanhimmalle pojalle. Pelissä on mukana lehmänaamareita, jollaisen pelaajat laittavat vuorollaan silmiensä peitoksi. Tämän jälkeen pelaaja nostaa sokkona pussista yhden muotoon leikatun kuvakortin ja yrittää tunnustelemalla päätellä, mitä kortti esittää.

Mutta tällä kertaa kortit saivat toimia meidän omatekoisen pelimme kortteina. Nimesimme jokaisen kortin kerrallaan ja sitten poika sai tiputtaa kortin oikeaan lokeroon. Alussa tehtävä oli hänelle yllättävän vaikea, vaikka lokerot olivat noinkin erilaisia, mutta muutaman kerran harjoiteltuaan poika osasi laittaa kaikki kortit nopeasti  oikeisiin lokeroihin. Tehtävä oli hänestä niin hauska, että hän halusi tehdä sen monta kertaa uudelleen.

Peli sopii toki myös taaperoille, joilla ei ole kielellisiä vaikeuksia ! Siitähän voi helposti tehdä vaikeammankin, esimerkiksi lokeroilla « hedelmät », « marjat » ja « vihannekset ». Isommille voi tehdä lokerot vaikkapa sanojen alkukirjainten mukaan. Lajitella voi myös väreittäin. Kuvakortteja voi valmistaa itsekin vaikkapa leikkaamalla lehdistä kuvia tai sitten voi käyttää esimerkiksi muistipelin kortteja.

Mainokset

6 thoughts on “Seinässä on käärme!!!

 1. Juku, en ole tänne paluuni jälkeen ehtinyt blogiisi, ja mikä yllätys, ollaankin samassa maassa! Tervetuloa maisemiin! Toivottavasti saat nettisi sellaiseksi, että nähdään myös kuvia siltä suunnalta.
  (jepjep, omani kanssakin näyttää olevan ongelmia kun kommentit ei tahdo lähteä..)

  Tykkää

  • Kiitos! Taidamme tosin olla aika eri puolilla maata – me olemme täällä pääkaupungin suunnalla. Sain muuten juuri sinun blogistasi aina kivaa tietoa maasta ennen tänne tuloa :). Olen tässä juuri ajatellut sinua, kun minunkin pitäisi jatkaa viisumiani, ja kerroit blogissasi niin hauskasti omista kokemuksistasi. Täällä tosiaan rakastetaan leimoja!!

   Mikä netti sinulla muuten on? Meillä kun ei vielä ole kiinteää puhelinyhteyttä, niin mokkulalla mennään. Ensin oli Nedjma, joka oli aivan onneton, nyt vaihdettiin Mobilikseen, joka on vähän parempi, mutta ei näillä mokkuloilla kovin kummoista yhteyttä saa. Kovasti odotamme 3G-verkkoa, joka kai on tulossa joulukuussa…

   Tykkää

   • Minulla on Telecomin kautta megan wifi-yhteys, toimii paremmin kuin operaattorien mokkulat. Silti on päiviä tai tunteja, viikonloppuja tai loma-aikoja, jolloin yhteydet pätkii milloin enemmän milloin vähemmän. Just kirjoittivat lehdessä, että kohta julkaisevat ne kaupungit joihinka 3G tulee ekana… ainakin te siellä pääkaupungilla pääsette mukaan. Toivottavasti se edes toimisi. Hidasta on kaikki. Täällä Annabassa on asennettu valokaapeleitakin jo iät ja ajat, mutta eipä näytä kovin edistyvän.

    Tykkää

   • Yhdessä nettikahvilassa netti toimi lähes yhtä nopeasti kuin Suomessa. Teki melkein mieli mennä vetämään paikan pitäjää hihasta ja kysyä, miten olivat saaneet netin niin nopeaksi. Toisaalta en nettikahvilassa voi kovin kauaa istua lasten kanssa – nytkin menimme sinne erään tärkeän nettijutun vuoksi, jota ei kotikoneelta saanut hoidettua. Mutta jos tuollaisen netin saisi jotenkin kotiin, olisin tyytyväinen…

    Tykkää

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s