Lasten oman kirjakerhon satukirjaston satujen lumoissa

Pääsimme Buzzador-suosittelumedian kampanjan kautta tutustumaan Lasten oman kirjakerhon digitaaliseen satukirjastoon. Lapset tarttuivat haasteeseen innoissaan.

Satukirjastosta löytyy niin paljon erilaisia kirjoja, että näiden säilyttäminen perinteisinä kirjoina vaatisi oman kirjahyllyn! Jo pelkästään erilaisia Autot-kirjoja löytyy 3-vuotiaan riemuksi useita. Sadut kertovat pääasiassa Disney-elokuvista tutuista hahmoista eli jos niistä ei tykkää, ei tämä kirjasto ole oikea valinta. Mutta kirjastosta löytyy myös Ruma ankanpoikanen -satu Disney-versiona. Tämä on yksi omista lempisaduistani! Samoin löytyy opettavainen satu kilpikonnan ja jäniksen kilpajuoksusta.

012

Lapset pitivät satukirjastosta kovasti, erityisesti ääneen luetuista saduista! Pidin itse lapsena satukirjoista joihin tuli mukaan kasetti, jolle kirja oli luettu. Myöhemmin CD-levyt korvasivat kasetit. Tarinaan oli lisätty myös äänitehosteita. Satukirjaston ääneen luetut kirjat muistuttavat mielestäni kovasti näitä lapsuuteni kirjoja nykyaikaisempana versiona vain. ”Sivunkääntöäänikin” kuulostaa samalta. Tiedättehän sen ”kun kuulet tämän äänen, on aika vaihtaa sivua” -äänen? Vaikka yritän vaihdella äänenpainoani sekä eläytyä tarinoihin lapsille lukiessani, on ammattinäyttelijän lukeminen silti vaihteeksi kivaa kuunneltavaa ja antaa mielestäni lapsille erilaisen elämyksen kuin minun hieman monotoninen luentani! Tyttö taisi tykästyä satuihin kaikista eniten, vaikka nämä onkin suunnattu hieman nuoremmille. Kirjaston käyttö on muuten tosi helppoa – lapset osasivat etsiä sieltä kuunneltavaa/luettavaa ihan itse.

ipad

ipad2

Kirjastosta löytyy myös muutamia pala- ja muistipelejä. Pelejä voisi mielestäni olla enemmänkin. Samoin olisi mielestäni parempi jos kirjasto toimisi muillakin tableteilla – ei pelkästään iPadilla. Meillä lasten käyttöön on annettu Samsungin (edullisempi ja jämäkämmän oloinen) tabletti ja (kalliimpaa ja hennomman oloista) iPadia olen pitänyt lähinnä omassa käytössäni. On siis harmillista, ettei kirjastoa saa ladattua Samsungin tabletille.

Vaikka tämä kirjasto oli kovasti lasten mieleen, en silti suosittele sitä korvaamaan vanhempien ja lasten yhteisiä satuhetkiä kokonaan; koneen kanssa kun ei voi keskustella tarinoista eikä kone korvaa vanhemman läsnäoloa. Toki satuja voi kuunnella myös yhdessä vanhemman kanssa. Osaa kirjoista ei ole valmiiksi luettu eli niiden lukemiseen lukutaidoton lapsi tarvitsee joka tapauksessa vanhemman apua. Palvelun ehdoton etu on, että pienen tabletin mukana saa kuljetettua kirjahyllyllisen luettavaa! Muutamia kirjoja kerrallaan voi ladata myös siten, että ne ovat luettavissa ilman internet-yhteyttäkin.

Mielestäni tällainen digitaalinen satukirjasto on hyvä apu esimerkiksi pitkille automatkoille tai kun vanhemmilla ei ole aikaa lukea. Meillä kirjasto ”vahti” hetken lapsia sillä välin kun siivosin – sain kerrankin siivota ihan rauhassa! Mielestäni tämä on myös hyvä palvelu korvaamaan perinteiset satukasetit kirjoineen.

Kuten taisin jo eräässä aikaisemmassa kirjoituksessani todeta, niin olen sitä mieltä, että sekä e-kirjoille että perinteisille kirjoille on omat käyttötarpeensa. Nykyään nämä tekniset laitteet ovat jo niin yleisessä käytössä, etten ole niiden käyttöä lapsiltakaan täysin kieltänyt – toki käyttöä tulee valvoa ja käyttöaika asettaa järkeviin rajoihin, mutta muuten pidän tärkeänä, että lapset tutustuvat teknisiin laitteisiin jo pieninä, vaikka sitten digitaalisen satukirjaston kautta.

Tämä oli oikein mukava kokeilu! Luulenpa, että jatkaisin satukirjaston jäsenyyttä kokeilujakson jälkeenkin, ellemme suunnittelisi ulkomaille lähtöä. Käsittääkseni kun ulkomailla voi käyttää vain niitä muutamaa ladattua kirjaa. Tästä en tosin ole ihan varma, mutta näin muistelen jostakin lukeneeni. Ulkomailla toimiessaan tämä olisikin ihana suomenkielinen mukaanotettava lukupaketti!

Mainokset

6 thoughts on “Lasten oman kirjakerhon satukirjaston satujen lumoissa

 1. Kiinnitin huomioni tuohon ulkomaille lähtöön. Nyt heräsi uteliaisuus..
  Itse en hakenut ollenkaan tähän kampanjaan mukaan. Olen nipo ja vanhanaikainen, enkä halua lisätä lasten ruudun äärellä viettämää aikaa. Toisaalta kätevää reissussa, mutta toisaalta siellä missä me reissataan nykyään on kirjoja lapsille.

  Tykkää

  • Aion suorittaa opintoihini liittyvän projektin ulkomailla, jossa meillä on oma asunto. Tuosta maasta ei suomenkielistä lastenkirjallisuutta löydy, niin siksi ajattelin, että olisi ulkomailla toimiessaan näppärä ottaa mukaan. Toki ottaisin kirjojakin mukaan, mutta tavaraa on kuusihenkisellä perheellä pitkäksi ajaksi lähdettäessä muutenkin tosi paljon, niin ihan valtavaa määrää en kirjoja voi mukana raahata.

   Toki lasten ruutuaikaa ei kannata kovin pitkäksi päästää, mutta meillä lapset liikkuvat niin valtavasti ettei mielestäni haittaa, jos sadun tai kaksi kuuntelevat silloin tällöin Satukirjaston kautta :). Tämä aika on sitten pois tv:n katsomiseen käytettävästä ajasta.

   Olen itse aikoinani aloittanut korkeakoulun siten, etten osannut edes tietokonetta käynnistää – pienessä lukiossa meillä ei tietokoneita vielä tuolloin ollut, vaikka esim. Helsingin lukioissa taisi jo yleisesti ollakin. Tein valtavasti työtä saadakseni muut kiinni atk-taidoissa. Ehkäpä osittain tästä syystä haluan tutustuttaa lapset jo pieninä esim. tietokoneen käyttöön.

   Tykkää

 2. Hei,
  palvelu on ladattavissa suomalaisesta App Storesta eli jos lataa sovelluksen iPadille ja tilaa palvelun ennen matkaan lähtöä, niin palvelu kyllä toimii myös ulkomailla esimerkiksi ulkomaan matkan ajan, jos kohteessa on verkkoyhteys käytössä. Koneelle ladattavat kirjat toimivat myös ilman verkkoyhteyttä, esimerkiksi lentokoneessa.
  Terveisin Tiina / Lasten Oma KIrjakerho

  Tykkää

  • Hei
   Kiitos lisätiedoista!! Olemme juurikin nyt ulkomailla, mutta valitettavasti kotonamme ei ole wi-fi-yhteyttä, jonka iPad tarvitsisi, niin en ole päässyt kokeilemaan. Suomessa ladattuja kirjoja lapset ovat kuunnelleet täällä ollessa mielellään!

   Tykkää

 3. I am in complete agreement that social media like Twitter can improve concise writing, quick thinking, and social interactions.  However, can Twitter also be used for longer written pieces.  I understand the inverted pyramid style of writing favors leads, but for larger more extensive projects concise writing may not be the priority.  Perhaps Twitter could also be used for practicing writing good introductory sentences that connect paragraphs well.  By using Storify to connect topic sentences an outline of a paper could be easily created.

  Tykkää

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s