Manducan käytön opettelua

Olemme nyt harjoitelleen Manducan käyttöä noin viikon ajan ja ihastuneet tähän kantovälineeseen! Mietin tuollaisen ostamista jo jonkin aikaa ja löysin lopulta onnekseni erittäin hyväkuntoisen kohtuuhintaisen yksilön käytettynä! Esimerkiksi observatorio-reissullamme mietin useampaan kertaan ”Miksi Manducan pitääkin olla niin kallis?!”. Siellä kun ei torneihin päässyt rattailla ja vauvaa piti kantaa sylissä. Ajattelin, että reissussa tällaisesta kantorepusta olisi varmasti hyötyä monessakin tilanteessa.

Tällainen reppu meille sitten kotiutui! Meillä muuten käytetään pojillakin aika paljon tummanpunaista (jos joku ihmettelee repun väriä) ja tämä reppu on kuulemma ollut aikaisemminkin juurikin pojan käytössä. On mielestäni ihanan pirteän värinen! Ilahduin kun vanhinkin poika on taas alkanut itse pyytää punaisiakin vaatteita lyhyehkön ”mustan kauden” jälkeen. Toisaalta taas en itse ”osaa” käyttää pojilla vaaleanpunaista, vaikkakin tiedän, että joinakin aikakausina vaaleanpunainen on ollut nimenomaan ”poikien väri”. Toisaalta, jos pojat itse pyytäisivät vaaleanpunaisia vaatteita, antaisin varmaankin niitä käyttää. Miten te muut suhtaudutte lasten vaatteiden ja -tarvikkeiden väreihin? Mielenkiintoista asiaa väreistä ja sukupuolista löytyy mm. täältä: http://www.coloria.net/kulttuurit/sukupuolet.htm.

Poika testaamassa Manducaa. Itku tuli, kun repusta piti tulla pois ja kun isoveli pääsi vuorostaan reppua testaamaan.

Ensin hieman ”kantohistoriastamme”… Kannoin aikoinaan vanhinta poikaa taaperoikäisenä kudotussa liinassa. Ostin liinan alunperin pikkusiskolle, mutten ”osannutkaan” kantaa pientä vauvaa kudotussa liinassa eikä kudottu liina taidakaan olla välttämättä se paras valinta vastasyntyneelle. Poika viihtyi liinassa hyvin ja oli yllättävän kevyt kantaa. Tyttöä kannoin joskus lyhyitä hetkiä tavallisessa rintarepussa, mutta se ei kyllä ollut ergonominen kantotapa meistä kummallekaan.  Eli en voi suositella! 3-vuotiaan ollessa vauvaikäinen meillä kävi kääntymässä kirpparilta ostettu kantoreppu, jota myyjä hehkutti Manducan tapaiseksi. Poika ei siinä viihtynyt ja reppu lähtikin nopeasti jatkokiertoon. Pienimmäiselle ostin paljon hehkutetun Hug a bub -kantoliinan hänen ollessaan parin kuukauden ikäinen, mutta eipä pikkuinen siinä viihtynyt ja sekin lähti nopeasti kiertoon. Toisaalta koin liinan sitomisen myös hieman hankalaksi ja kaipasinkin jotakin helpompaa kantovälinettä! Siksipä juuri Manduca alkoi kiinnostaa: ajattelin, että siinä yhdistyvät sekä liinan että repun hyvät puolet: ergonomisuus ja helppous! Hieman tosin epäilin, viihtyykö vauva Manducassakaan, joten oli oikea onnenpotku löytää reppu edullisesti käytettynä!

Ja vauvahan viihtyy! Ja niin viihtyy 3-vuotiaskin, jos vain kyytiin pääsee :). Kovasti hänkin haluaisi päästä ”Manduca-ajelulle” ja onkin yllättävän kevyt kantaa Manducassa. Poika painaa nyt n.15kg eikä selkäpuolella tunnu juuri isoa reppua painavammalta. Vauva painaa lähes 9kg ja olen kantanut häntä nyt sekä edessä että takana. Lonkallakin voisi kuulemma kantaa, mutten ole vielä tuntenut tarvetta kokeilla. Molemmissa kantotavoissa on hyvät ja huonot puolensa. Vauva itse tuntui viihtyvän paremmin edessä ja oli ihanaa, kun kävellessä vauva oli kuin sylissä koko ajan ja hänen kanssaan oli helppo jutella ja silitellä. Kävimme heti ensimmäisenä päivänä repun kanssa ulkona. Piti käydä vain pieni lenkki, mutta vauva viihtyikin niin hyvin, että kävinkin samalla reilun kilometrin päässä kaupassa. Kaupassa huomasin edessä kantamisen haittapuolen: vauva oli tosiaan edessä ja ostosten tekeminen oli hieman hankalaa. Lisäksi olisin kaivannut repun eteen hieman isompaa suljettavaa taskua, johon olisi voinut sujauttaa lompakon ja kotiavaimen. Repun edessä on tosin tasku, mutta mielestäni liian pieni. Nyt meillä kulki siellä tutti siltä varalta, että kesken kantamisen tulisi itku. Kukahan kätevä käsityöihminen keksisi Manducaan oman jonkinlaisen pussukan tärkeimmille tavaroille?!

Illalla selkä oli kantoreissun jälkeen kipeä. Kannoin tosin vauvan lisäksi vielä ostoskassitkin kotiin eli saattaa osittain johtua siitäkin. Mietin myös, että onkohan selkäni jo hieman kärsinyt etukenosta asennosta (jonka siis aiheittaa roikkuva vatsa) eikä enää kestäkään yhtään lisäpainoa eteen. Mietin myös, teinkö liian pitkän lenkin heti alkuunsa tai jännitinkö lihaksia tottumattomana kantajana? Vaiva parantui, kun kannoin seuraavaksi selkäpuolella. Selässä vauva ei ole tiellä ja kantaminen tuntui vieläkin kevyemmältä. Toisaalta vauvaan ei ole samanlaista kontaktia kuin etupuolella kannettaessa. Jatkossa valitsen kantopuolen tilanteen mukaan; esimerkiksi kotitöitä tehdessä vauva kulki näppärästi selässä ja tavallisella kävelylenkillä taas etupuolella.

Uskon, että syy selän kipeytymiseen selvisi seuraavana päivänä. En nimittäin innoissani ollut katsonut ohjevideoita, vaan lähdin ”soitellen sotaan” – mikä on minulle aika tyypillistä. Youtubesta onneksi löytyy hyviä videoita pilvin pimein ja yhden sellaisen katsottuani huomasin, että olin ensimmäisellä kerralla asentanut repun liian löysälle! Nyt toimittuani ohjeiden mukaan ei selän kipeytymisestä ole enää tietoakaan! Eli kannattaisi kyllä aina malttaa tutustua niihin käyttöohjeisiin…

Annan kokeneemman Manducan käyttäjän hoitaa tarkemman esittelyn eli tässä mielestäni hyvä video Youtubesta:

Mainokset

10 thoughts on “Manducan käytön opettelua

 1. Mulla on kokemusta vain trikooliinasta ja siinä olen kantanut kaikkia kolmea aika paljon alle vuoden ikäisenä. Sitten tulee jo painoraja vastaan. Pojat kun on ollu jo puoli vuotiaana 10kg. Mä yritän välttää poika- ja tyttöväreistä puhumista. Pojat on käyttäny paljon punaista. Esikoisen lempiväri oli vähän aikaa vaaleanpunainen. Ihaili silloin naapurin vanhempaa poikaa, joka tykkäsi vaaleanpunaisesta. Pikkusiskolla ei paljon ole sinistä, mutta ei kylmät värit hänelle oikein sovikkaan.

  Tykkää

 2. Samoin – yritän välttää tyttö- ja poikaväreistä puhumista, siksi ”poikavärit” olikin lainausmerkeissä. Jännästi käsitys siitä mikä on ”poika-” ja mikä ”tyttö-” väri näyttävät vaihtelevan kulttuurista ja aikakaudesta toiseen eli sikälikin joutaisivat romukoppaan. Jostakin syystä meillä kuitenkin vaaleanpunainen on väri, joka on jäänyt vain minun ja tytön käyttöön, nyt tosin vanhin poika käyttää asusteita, jotka ovat tumman pinkkejä. Pojat käyttävät meillä enemmän tummanpunaista kuin tyttö, mutta silti tuntuu, että punaisessa Manducassa matkustava vauva mielletään helposti Suomessa tytöksi. En kannata täydellistä sukupuolineutraalia kasvatusta, mutta kyllä viime aikoina on alkanut ärsyttää, kun jo pikkuvauvan vaatteet on suurimmaksi osaksi suunniteltu selkeästi joko tytöille tai pojille.

  En ymmärrä, miksei meillä vauva viihtynyt trikooliinassa ollenkaan. No, onneksi viihtyy nyt isompana Manducassa. Harmittaa, etten ostanut jo aikaisemmin, kun tämähän kävisi jo pikkuvauvallekin ”pienennysosan” ansiosta.

  Tykkää

 3. Huomasin tuon vauvajen vaatteiden sukupuolisuuden viime viikolla. Olisin tarvinut tulevalle vauvalle muutaman vaatteen, mutta niin oli selkeästi tyttö/poika vaatteet etten mitään kohtuuhintaista löytänyt. Kiersin pikaisesti HM, Lindex ja KappAhl. Onneksi eilen kirppikseltä löytyi kaipaamani vaatteet valkoisena ja hyvin hennon vaaleanvihreänä.
  Pitääkin pitää tuo Manduca mielessä, jos liinailun lisäksi kaipaa muuta.

  Tykkää

 4. Mielestäni vielä kahden vanhimman lapsen aikaan sai kaupoista paljon enemmän ns.unisex-vauvanvaatteita, mutta kahden pienimmän kohdalla ei niinkään. Miksei vauva voisi olla ”vain” vauva?Kirpparilta löysin minäkin kivoja vaaleita vaatteita. Vauvan vaatteet meillä on muutenkin pääsääntöisesti kirpparilta: varsinkin vastasyntyneen vaatteet säilyvät käytössä niin siisteinä ja käyttöikä on niin lyhyt, että mielestäni ne on fiksua ostaa käytettyinä ja kierrättää edelleen :).

  Tykkää

 5. Your article has proven useful to me. It’s very informative and you are obviously very knowledgeable in this area. You have opened my eyes to varying views on this topic with interesting and solid content.

  Tykkää

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s