Intiaanilettejä

Olen ”aina” ollut kiinnostunut intiaaneista ja heidän kulttuuristaan. En oikein tiedä, mistä kiinnostukseni kumpuaa, mutta jotenkin intiaanien kunnioittava suhde ”Äiti-maahan” tekee vaikutuksen. Nuorena tutustuin muutamiin intiaaneihin. Mielenkiinnolla seurasin, kuinka he letittivät hiuksia erilaisissa tapahtumissa, mm. Meripäivillä ja otin mallia. Muistaakos joku vielä nämä letit?

Ensin valitaan paria kolmea väriä puuvillalankaa. Leikataan joka väristä reiluhkot yhtä pitkät pätkät ja taitetaan pätkät kahtia. Kiinnitetään hiusten juureen ohuen hiustukon ympärille näin.

505

Tämän jälkeen aletaan ”kutoa” pyörittämällä yhtä lankaa kerrallaan sekä hiustupon että muiden lankojen ympäri. Tytön hiuksissa lanka liukui aikalailla, joten jouduin työntämään tuota aloituskohtaa monta kertaa takaisin kohti tyveä.

506

Välillä vaihdetaan väriä ja kudotaan hiustukon latvaan asti.

letti

Letti solmitaan päästä kiinni ja ylimääräiset langanpäät näpsäistään poikki.

 

Valmista tuli!

Annoimme veljeni kanssa lapsina toisillemme ”intiaaninimiä”. Ainakin Istuva härkä oli ahkerassa käytössä, mutta keksimme nimiä myös itse tyyliin ”Kaunis kukka”. Tiipiinä toimi isäni kalastusteltta. En nyt millään muista teltan oikeaa nimeä tai edes miten sitä käytettiin, mutta rakennelma muistutti tosiaan intiaanien tiipiitä. Rakentelimme omia tiipiitä myös metsiin ja harjoittelimme ampumaan jousipyssyillä. Sulkapäähineet ja intiaaniperuukki löytyivät tietysti myöskin.

Tiesittekös muuten, että Disneyn Pocahontas-intiaanilla on ollut oikea esikuva. Elokuva on tietysti kuvitettu versio tapahtumista, mutta Pocahontas-niminen intiaanityttö on ollut oikeastikin olemassa. Pocahontas syntyi vuonna 1595 ja kuoli vuonna 1617. Hän meni naimisiin englantilaisen John Rolfen kanssa ja hänen isänsä oli suuri intiaanipäällikkö. Hänen alkuperäinen nimensä oli Matoaka. Pocahontas, joka tarkoittaa vapaasti suomennettuna ”iloista pikkutyttöä”, oli hänen lapsuutensa lempinimi, jonka hän oli saanut leikkisän ja kujeilevan luonteensa vuoksi. Myöhemmin hän vaihtoi nimensä Rebeccaksi. Lisätietoa aiheesta löytyy täältä: http://fi.wikipedia.org/wiki/Pocahontas.

Postaus on hyvä päättää intiaaniviisaudella:

”En etsi voimaa ollakseni veljeäni etevämpi, vaan voittaakseni suurimman: oman itseni.”
(Sioux)

Mainokset

One thought on “Intiaanilettejä

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s