Makuja maailmalta kotikeittiöön

Meillä syödään aika paljon ruokaa, joka ei ole kovin ”peri-Suomalaista”. Tässä muutama lempireseptini, jotka ovat mielestäni vieläpä helppoja valmistaa ja maistuvat perheellemme mainiosti!

Ensimmäisenä intialainen Butter chicken (mietona versiona). Löysin mielestäni ihanan Ranbir Sodhin ohjeen täältä: http://www.keski-uusimaa.fi/artikkeli/19796-intialainen-kanaruoka-kutkuttaa-makuhermoja .

 

”Randbirin mieto butter chicken

(4 henkilölle)

400–600 g broilerin rintafileetä

3 dl maustamatonta jogurttia

1–2 tl sitruunanmehua

0,25 tl chiliä

0,5 tl suolaa

0,5 tl currya (punaista)

0,5 tl garam masala –maustetta

1 tl yrttisarviapilaa

Sekoita mausteet ja sitruunanmehu jogurttiin. Leikkaa broilerfileet isohkoiksi (2×2 senttiä) kuutioiksi. Kaada jogurttiseos broilerikuutioiden päälle ja anna maustua tunnin verran. Paista sitten uunissa 200 asteessa noin 10 minuuttia.

Kastike

2 rkl voita

1 iso sipuli (mielellään punasipulia)

1-2 valkosipulinkynttä murskattuna

0,5 tl chiliä

0,5 tl suolaa

1–2 rkl raastettua tuoretta inkivääriä

0,5 tl currya (punaista)

0,5 tl garam masala –maustetta

1 tl yrttisarviapilaa

2 dl ruokakermaa

200 g tomaattipyreetä

noin 2 dl vettä

persiljaa

Pilko sipuli melko pieniksi kuutioiksi. Kuullota sipuli voissa. Lisää mausteet ja kerma. Sekoittele hetki. Lisää tomaattipyree ja sekoita. Ohenna kastike sopivaksi vedellä. Lisää uunissa kypsytetyt broilerikuutiot ja anna hautua noin 20 minuuttia. Ripottele päälle silputtua persiljaa. Mausteita voi lisätä tai vähentää oman maun mukaan.

Tarjoile naan-leivän kanssa. Myös basmatiriisi sopii lisukkeeksi.”

 

Tein ruuan hieman muunnellen, jätin mm.yrttisarviapilan ja persiljan pois. Lisäkkeenä söimme villiriisiseosta.

Toinen lempparimme on arabialainen riisiruoka Makluuba – nimenomaan ilman munakoisoa, kuten tässä ohjeessa: http://snoobar.vuodatus.net/lue/2006/11/makluuba-aromirikas-arabipilahvi . Kyseisestä blogista löytyy muuten paljon ihania ohjeita! Harmi vain ettei sitä ole kirjoitettu enää pitkään aikaan – onneksi ei kuitenkaan ole poistettu kokonaan! Tässä ruuassa kukkakaali toimii mielestäni erinomaisesti – se ikäänkuin sulaa riisin joukkoon ja antaa sille makua. Nopeutan kiireisinä päivinä ruuan valmistusta käyttämällä esim. kukkakaalin ja porkkanat pakasteina. Nykyisin teen näin aikaisempaa paremmalla omalla tunnolla, kun luin jostakin tutkimuksesta, että itse asiassa vitamiinit säilyvät pakastettaessa yllättävän hyvin. Myös ruuan kumoamisvaiheessa olen käyttänyt sivutietä onneen – minulla kun ruoka ei ole tahtonut irrota kattilasta suoraan kumottuna nätiksi ”kakuksi”, niin olen nykyään ensin kasannut ruuan tiiviisti isoon kulhoon, josta se on helppo kaataa suurelle lautaselle.

 

”Makluuba (maqlouba) tunnetaan myös ’arabipilahvin’ nimellä ja pilahvia se paljon muistuttaakin. Makluubaan törmää parhaiten Jordaniassa ja varsinkin palestiinalaiskeittiössä. Arabiankielinen sana ’makluuba’ tarkoittaa ylösalaisin käännettyä ja sillä tavoin makluuba tarjotaankin . Muista pilahveista se eroaa lähinnä siinä, että  kasvikset lisätään siihen suurina paloina. Tyypillisemmät makluubaan käytettävät kasvikset ovat munakoiso, kukkakaali, sipuli ja peruna. Meillä kuitenkin pidetään makluubasta enemmän ilman munakoisoa, niinpä jätin sen pois tästä reseptistä. Omaleimaisen arominsa makluuba saa ensisijaisesti runsaista mausteista ja öljyssä keitetystä munakoisosta, joka keiton aikana melkein katoaa riisin sekaan.

Kädenkäänteessä makluuban valmistus ei kuitenkaan käy eikä näin sovikaan arkiruuaksi kiireiselle työssäkäyvälle perheelle. Arabikeittiöissä makluubaan käytetään pyöreää riisiä, mutta kyllä pitkä riisikin käy, tärkeintä, että on hyvälaatuista.

 Aineet:

½ kg lampaan- tai kananlihaa (myös rintapala sopii)

2 lasia riisiä

2 perunaa

2 porkkanaa

1 sipuli paloina

1 pieni kukkakaali

3-4 rkl ruokaöljyä

1½ tl suolaa

½ tl jauhettua kardemummaa

½ tl jauhettua mustapippuria

½ tl jauhettua kanelia

1 tl baharaat sekoitusta

4 lasia kiehuvaa vettä

öljyä uppopaistoon

 Huuhtele riisi, liota vähintään puoli tuntia ja siivilöi. Sekoita riisiin puolet mausteista ja ½ tl suolaa.

Kuullota sipulipalat öljyssä suuressa kattilassa ja siirrä reikäkauhalla sivuun odottamaan. Paloittele liha 3×3 cm:n paloiksi ja ruskista kevyesti kattilassa vähän kerrallaan ja siirrä sivuun.

Puhdista kukkakaali ja erottele pienemmiksi ’kukkaryhmiksi’. Kuori perunat ja leikkaa ½ cm:n siivuiksi. Kuori porkkanat ja siivua pituussuuntaan.

Kuumenna reilusti öljyä kuivassa ja puhtaassa kattilassa. Aloita paistaminen perunoista kypsentämällä niitä öljyssä kunnes saavat ruskehtavan pinnan. Siirrä perunasiivut reikäkauhalla kattilaan, jossa ruskistit lihan, järjestä tiiviiksi kerrokseksi ja sirottele päälle ½ tl suolaa. Seuraavaksi paista porkkanasiivut ja siirrä perunoiden päälle. Lopuksi kypsennä vielä kukkakaalipalat ja siirrä kattilaan. Kukkakaalin päälle aseta kasaksi liha ja sipuli ja sirottele päälle loput mausteista ja ½ tl suolaa.

Kaikkein päällimmäiseksi kaada riisi ja lisää kiehuva vesi. Keitä suurella liekillä (kansi päällä) n. 10 minuuttia kunnes kaikki vesi imeytyy riisiin. Jatka keittämistä pienellä tulella vielä 20 minuuttia.

Jos mielii oikein kauniinväristä ja rapeaa makluubaa, niin tässä vaiheessa pitää kattila siirtää uuniin 150 asteeseen 2-3 tunniksi.

Ja jos ei malta odottaa ja haluaa jo aterioida, niin pitää kastaa kattilan pohja kylmään veteen ja odottaa 5 minuuttia. Aseta sitten sopivankokoinen tarjotin kattilan suulle kannen paikalla ja käännä pata ylösalaisin. Tässä vaiheessa pitää vain toivoa, että pohja irtoaa yhtenäisenä ja jos ei irtoa, pitää vain kaavia jäännökset lusikan tai lastan avulla.

Tarjoa makluuba heti, sillä jäähdyttyään sitä on vaikea lämmitellä. Parempi, että aterioijat odottavat makluubaa kuin, että makluuba odottelee aterioijia.”

Mainokset

3 thoughts on “Makuja maailmalta kotikeittiöön

  1. Päivitysilmoitus: Chicken korma | Lastensilmin

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s