Pyöräilyn opettelua

3-vuotias halusi tänään harjoitella pyöräilyä. Esikoisen ensimmäinen pyörä apupyörineen on ehditty kierrättää jo aikaa sitten. Ostimme 3-vuotiaalle edullisen käytetyn pyörän harjoittelua varten, mutta siinä ei ole apupyöriä, emmekä ole vielä ehtineet sellaisia hankkia. Isäni oli sitä mieltä, että opittiinhan sitä ennenkin ajamaan ilman apupyöriä. Niinhän sitä tosiaan opittiin… Päätimme siis kokeilla suoraan ilman apupyöriä, mutta ensimmäinen kerta oli kyllä hankala – poika lähestulkoon tarrautui minuun eikä osannut polkea juuri ollenkaan että en sitten tiedä, ehkä ne apupyörät täytyy kuitenkin hankkia…

Minkäs ikäisenä teillä lapset on oppineet pyöräilemään ilman apupyäriä? Meillä vanhin poika oppi noin 4-vuotiaana, mutta tyttö vasta 6-vuotiaana. Olin itse äitini mukaan tosi arka opettelemaan pyöräilyä ja opin ajamaan ilman apupyöriä myöskin vasta 6-vuotiaana. Tyttöni oli tässä asiassa samaa maata: hän pelkäsi ja jännitti, mutta kun hän pääsi pelostaan, hän oppi ajamaan tosi nopsaan.

Jotenkin luulen, että poika saattaisi oppia ajamaan ilman apupyöriä jo tänä kesänä, jos harjoittelisimme paljon. Vaikka ensimmäinen koeajo ei sujunutkaan, on poika yleisesti ottaen tosi liikunnallinen, kuten isoveljensäkin. Neljännen lapsen kanssa sitten olemmekin jo nyt käyneet fysioterapiassa, kun liikunnallinen kehitys on ollut hieman hidasta. Vanhin lapsi nousi itse pystyyn sohvaa vasten jo 7-kuukauden iässä, tämä neljäs vasta kääntyili lattialla samassa iässä. Niin ne lapset ovat erilaisia!

Minä harjoittelin aikanaan näin hienolla pyörällä ja nukkekin pääsi kyytiin!

Onkos kenenkään lukijan lapsi kokeillut potkupyörää, jollaisia myy mm. yhteistyökumppanini Metkalastentarvike? Muistelen, että olisin nähnyt samantapaisen myös jonkin maan Leijonan luolassa, mutta saatan muistaa väärin. Pyöriä pääset kurkkaamaan allaolevasta mainoslinkistä.

Tilaa suosittu Kiddimoto-potkupyörä lapsellesi täältä.
Metkalastentarvike.fi myy huippusuosion saaneita Kiddimoto-potkupyöriä sekä lasten pyöräilykypäröitä.

Tässä Metkalastentarvikkeen sivuilta kopioitua tietoa, siitä, miksi potkupyörä on hyvä valinta:

”Perinteisesti pyöräilyn harjoittelu aloitetaan apupyörien kanssa. Apupyörät tutisevat ja tekevät menosta raskasta. Isä tai äiti työntää selkä vääränä olkapäästä. Tarkoitus olisi kai oppia polkemaan, mutta jalat sotkeutuvat polkimiin tai pyörivät vain mukana. 

Sitten päätetään ottaa apupyörät pois. Tasapainoharjoittelu alkaa. Isä pitää kiinni, juoksee lähes kaksinkerroin taittuneena ja työntää ”polje, polje!”. Jalat ovat taas solmussa ja menevät herkästi maahan. Vauhti kuolee, pyöräilijä kaatuu ja hermostuu. Harjoittelussa päätetään pitää pieni tauko.

Potkupyörällä harjoitellaan tasapainoa ensin. Lapsen jalat ovat koko ajan kosketuksissa maahan. Ajaminen tuntuu turvallisemmalta ja mukavammalta. Lapsi hallitsee pyörää. Eteenpäin pääsee kevyemmin. Äidin tai isän ei tarvitse koko ajan työntää tai pitää pystyssä. Pikku hiljaa pyörän liuku pitenee, tasapaino löytyy.

Potkupyöräillessä lapsi opettelee myös havainnoimaan ympäristöään ja ohjaamaan pyörää. Jalkoja ei tarvitse koko ajan kurkkia ja keskittyminen vapautuu polkimien miettimisestä muuhun. Potkupyörän saa pysähtymään laittamalla jalat maahan, tämän lapsi tekee vaistonvaraisesti (myös polkupyörällä, polkimilla jarruttaminen ei ole helppoa). Kun potkupyöräily sujuu, on paljon helpompaa aloittaa polkupyöräily. Kaikkein olennaisin, tasapaino, on jo löytynyt!”

Meillä ei ole tällaisia kokeiltu, mutta ylläoleva kuulostaa hyvältä. Aloinkin miettiä, olisikohan tuollainen pyörä hyvä pyöräilyn opetteluun? Olisiko kenelläkään kokemuksia moisesta? Youtubesta löytyi ainakin hauskoja kokeiluvideoita!

 

Mainokset

6 thoughts on “Pyöräilyn opettelua

 1. Suosittelen lämpimästi potkupyörää! 🙂 Meidän esikoiselle kummit toivat sellaisen aikanaan Saksasta, silloin ne eivät olleet täällä vielä niin suosittuja. Meidän esikoisella on motorisen kehityksen viivästymä, mutta siitä huolimatta hän oppi ajamaan oikealla polkupyörällä ilman apupyöriä 4-vuotiaana. Esikoinen siis ajeli välillä potkupyörällä ja välillä tavallisella pyörällä apupyörien kanssa. Nyt potkupyörä on käytössä meidän 3-vuotiaalla. Meidän pyörä on merkiltään puinen LikeAbike, on ollut hyvä ja kevyt, mutta täytyy aina muistaa nostaa sisään ettei jää sateeseen 😉 Jarrullinen potkupyörä voisi myös olla hyvä.

  Tykkää

  • Olipas mukava kuulla hyviä kokemuksia potkupyöristä! Kovin paljon en ole näitä liikenteessä nähnyt, mutta kuulostaa järkeenkäyvältä, että pyöräily olisi helpompi oppia, kun tasapaino on jo hallussa. Nyt nimittäin tuntui, ettei poika pystynyt keskittymään yhtaikaa sekä tasapainon pitämiseen että polkemiseen.

   Tykkää

 2. Meillä esikoinen oli 3v3kk, kun oppi ajamaan ilman apupyöriä. Pari viikkoa piti auttaa liikkeellelähdössä. Keskimmäinen oli vähän vajaa 4v, kun apparit jätettiin pois. Kuopus täytti kuukausi sitten 3. Vielä ei ole valmis. Tarvitsee lisää rohkeutta, tasapainoa ja harjoitusta pyörän hallinnassa. Potkupyörästä lapset ovat haaveilleet, mutta sellaista meillä ei ole ollut.

  Tykkää

 3. Oho, teillläkin lapset on oppineet tosi pieninä ajamaan ja vielä tavallisella pyörällä! Olen huomannut, että paljon riippuu tosiaan lapsen rohkeudestakin. Kun tyttö pelkäsi, ei hommasta tullut mitään, kun sai rohkeutta lisää, oppi ajamaan varmaan 10 minuutissa. Tytön kohdalla ehdin jo vähän kyllä huolestua, kun oppi tosiaan vasta 6v. Mutta tytölle on tyypillistä juuri tuo, että ensin on vaikeuksia oppia ja sitten kun jokin asia ”kolahtaa”, oppiminen tapahtuu tosi nopsaan ja saa ikään kuin ikätoverinsa kiinni hetkessä. Näin kävi luistelunkin kanssa!

  Tykkää

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s