Anna ja Toivo – miten voit auttaa lapsia nukeilla

Unicef-nuketNämä kaksi sohvalla istuvaa, jo elämää nähnyttä nukkea ovat olleet meillä todella pidettyjä – ne ovat peitonneet suosituimmuudessa monet kaupasta ostetut nuket mennen tullen ja kuten kuvastakin jo näkee, näillä on leikitty paljon. Tuolla vaalealla nukella oli alkujaan nätti farkkuhame, mutta sekin on leikin tiimellyksessä joutunut hukkaan. Nuken kasvotkin ovat saaneet leikeissä uutta väriä. Kyseiset nuket on adoptoitu meille Unicefilta –  ne ovat Unicefin käsintehtyjä Anna-nukkeja, joiden tuotto menee lasten rokotteisiin. Nukeista ei siis ole ollut iloa vain meidän lapsillemme.

Käsitöitä taitavat voivat osallistua Annojen ja Toivojen ompeluun. Tässä Unicefin sivuilta kopioitua lisätietoa:

”Anna & Toivo –nukke pelastaa lapsen elämän

UNICEFin nukkekampanjan idea on yksinkertainen. Tehdään mielikuvitusta käyttäen räsynukke, ”maailman lapsi”, joka edustaa vapaasti valittua kansallisuutta. Valmis nukke tarjotaan yleisölle adoptoitavaksi. Näin kerätään varoja maailmanlaajuista rokotuskampanjaa varten. Jokainen oman kodin löytänyt nukke pelastaa yhden lapsen elämän.   Anna & Toivo -nuken idea syntyi Italiassa 1988. Suomessa nukkekampanja lähti käyntiin Oulussa vuonna 2002. Tähän mennessä suomalaisten tekemät Anna & Toivo -nuket ovat mahdollistaneet rokotukset yli 10 000 maailman lapselle. Suomessa nukkeja tekevät mm. UNICEFin vapaaehtoiset, koululaiset ja käsityökerhot.

Kaikki käsitöistä kiinnostuneet – tervetuloa mukaan!

Tarvitsette

 • Käytettyjä, kierrätettyjä kankaita/vaatteita, nauhoja, lankoja, koruja yms.
 • Vanua täytteeksi, syömäpuikko täyttämisen helpottamiseksi
 • Kapeita kangastusseja kasvojen piirtämiseen
 • Ompelukone, sakset, nuppineuloja, silmäneula ja ompelulankaa.
 • Haihtuva tussi, kasvojen suunnitteluun

UNICEFilta saatte tilattuna

 • Tarvittaessa nuken kaavat
 • Henkilökortteja 1/nukke
 • UNICEF-kangasmerkkejä 1/nukke
 • Nuken ideasta kertovia kortteja 1/nukke
 • Anna & Toivo julisteita
 • Tilisiirtolomakkeen

Ohjeet nukentekijöille

 1. Kaikki UNICEFin Anna & Toivo –nuket tehdään saman kaavan mukaan. Kaavoja saa tilata UNICEFin toimistosta paperisena. Tutustu huolella kaavaan ja siinä oleviin tarkempiin ohjeisiin, jotta nukesta tulee aito UNICEF-nukke. Nuken kaava, suomenkielinen Nuken kaava, ruotsinkielinen Huom! Kaava on puolet alkuperäisestä koosta. Suurenna kaava kaksinkertaiseksi saadaksesi nukesta oikean kokoisen. Paperinen kaava on oikean kokoinen. Jos kaavan ottaa netistä, niin se on suurennettava. Kaavan oikea korkeus on noin 47 cm ja valmis nukke noin 44 cm pitkä.
 2. UNICEFin kangasmerkki kiinnitetään nuken jalkasaumaan tai muuhun näkyvään paikkaan.
 3. Jokaisen nuken mukaan liitetään henkilökortti, jonka tekijä täyttää nuken henkilötiedoilla ja omilla yhteystiedoillaan. Nuket ovat näin rekisteröityjä toisin kuin monet maailman oikeista lapsista. Henkilökortin mukana olevan postikortin uusi ”perhe” voi lähettää nuken tekijälle, jotta tämä saisi tietää, mistä nukke on löytänyt kodin.
 4. Valmis nukke tarjotaan yleisölle adoptoitavaksi. Näin kerätään varoja maailmanlaajuista rokotuskampanjaa varten. Vähimmäislahjoitus nukesta on 20 euroa. Tällä summalla UNICEF voi hankkia elintärkeät rokotukset yhdelle lapselle kuutta tappavaa tautia vastaan (jäykkäkouristus, polio, hinkuyskä, tuberkuloosi, tuhkarokko, kurkkumätä). Jokainen oman kodin löytänyt nukke pelastaa lapsen elämän!

Tilaa tarvittavat materiaalit UNICEFilta

Nukkekerhot ym. yhteisöt voivat järjestää omia nukketalkoita ja -näyttelyitä. Lisätietoja Eeva Lindroos, 09 5845 0240, sähköposti etunimi.sukunimi@unicef.fi.  UNICEFin paikallisryhmät tekevät ja myyvät Anna & Toivo –nukkeja, yhteystiedot löydät täältä.   Materiaalitilaukset  Mia Granqvist, p. 09 5845 0212, sähköposti etunimi.sukunimi@unicef.fi Kouluilla voidaan valmistaa nukkeja ja järjestää nukketalkoita. Hyviä ompelusesonkeja ovat mm. joulu ja äitienpäivän tienoo. Koulut saavat nukkemateriaalien tilauksen yhteydessä UNICEFilta viitenumeron, jonka kautta voivat ohjata lahjoitusrahat. Lisäohjeita ja materiaalitilaukset Jaana Tuhkaselta 044 545220, sähköposti etunimi.sukunimi@unicef.fi.

UNICEF rokottaa 60 % maailman lapsista

Joka vuosi yli kaksi miljoonaa lasta kuolee tauteihin jotka olisi voitu estää rokottamalla.  UNICEF on johtava rokotteiden toimittaja ja toimii yhteistyössä kehitysmaiden hallitusten kanssa rokotusohjelmien aikaansaamiseksi. Työ tuottaa tulosta, sillä 20 vuoden aikana (1988–2008) esimerkiksi polio on vähentynyt 99 %:lla ja vuosina 1999–2005 tuhkarokkoon kuolleiden lasten määrä on puolittunut. UNICEF rokottaa lapsia myös sodan keskellä.   Rokottaminen kuutta tappavaa lastentautia vastaan on yksi UNICEFin keskeisistä tehtävistä lapsen oikeuksien puolesta.  Nämä tappavat taudit ovat kurkkumätä, hinkuyskä, jäykkäkouristus, tuberkuloosi, polio ja tuhkarokko. Kun vielä vuonna 1980 vain noin 20 prosenttia maailman lapsista rokotettiin näitä tauteja vastaan, vuonna 2009 rokotteet sai jo 82 prosenttia lapsista.”

Unicefin työtä voi tukea myös liittymällä kuukausilahjoittajaksi. Kuukausilahjoitus tapahtuu kätevästi suoraveloituksella. Unicefin kuukausilahjoittajaksi voit liittyä klikkaamalla tästä mainoslinkistä.

”Lapsen oikeus on aikuisen velvollisuus.”
J.P.Grant, UNICEFin entinen pääsihteeri

Mainokset

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s