Piparinleipomistalkoot

Meidän koululaisilla alkoi loma jo tänään ja päätimme leipoa porukalla ensimmäisen lomapäivän kunniaksi. Ensimmäiseksi teimme yksinkertaisia wienertankoja.

Taikinaan tulee:
125g voita
3/4dl sokeria
1 kananmuna
1tl vaniljasokeria
3dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta

Vadelmahilloa

Voi ja sokeri vatkataan ensin, minkä jälkeen lisätään loput ainekset ja sekoitetaan. Taikinasta muotoillaan pitkiä pötkylöitä, joiden keskelle tehdään sormella kolo hilloa varten. Levitetään hillo ja paistetaan 200-asteisessa uunissa n.12-15 minuuttia. Annetaan jäähtyä, minkä jälkeen levitetään kuorrute reunoille.

Kuorrutus:
2dl pölysokeria
1 ,5rkl vettä

Annetaan kuorrutteen jähmettyä ja leikataan vinoittain.

Sorruin tässä yhtenä päivänä ostamaan Koristeelliset kakut -lehden ensimmäisen numeron – lähinnä suloisten vaaleanpunaisten perhos-piparimuottien ja edullisen tutustumishinnan vuoksi. Lehden mukana tullut pahvinen muffinsiasetti päätyi lasten muffinsileikkeihin virkattujen muffinsien alustaksi, mutta perhosmuotteja tulen varmasti käyttämään itse!

Lehdestä löytyy mm. yksityiskohtaiset ohjeet näin hienojen perhospipareiden valmistamiseen.

Wau! Omat hermoni eivät tänään kuitenkaan riittäneet tuollaisten kokeiluun, vaan teimme yksinkertaisempia perhosia. Tein helpon taikinan lehden ohjetta mukaillen:

125g suolatonta voita

1,5dl (125g) hienoasokeria

1 keskikokoinen muna

1tl vaniljauutetta

4dl (250g) jauhoja

Minä korvasin vaniljauutteen vaniljasokerilla ja voikin oli ihan tavallista.

Ensimmäiseksi sekoitin voin ja sokerin kuohkeaksi. Sitten lisäsin munan ja vaniljasokerin. Sekoitin. Siivilöin puolet jauhoista sekaan. Sekoitin. Sitten loput jauhoista ja taas sekoitin. Lopuksi vaivasin taikinan käsin sileäksi. Ja laitoin jääkaappiin lepäämään noin puoleksi tunniksi. Lehdessä suositeltiin lepuuttamista muovikelmuun käärittynä.

Lopulta lapset pääsivät töihin – leipomaan perhospipareita! Taikina oli jääkaapin jäljiltä helposti leivottavaa eli sopii hyvin lasten käyttöön. Kymmenen minuutin kuluttua pellillä oli paljon hienoja perhosia odottamassa paistamista. Kokeilimme vielä tehdä muutamaan karkki-ikkunoita Ässä-mix-karkeista; tein perhosten siipiin pienet kolot, jonne upotin karkin ensin sitä hieman ohuemmaksi muotoiltuani. Paistoin 180-asteisessa uunissa n.15 minuuttia.

Karkki-ikkunoista tuli kauniita – varsinkin valoa vasten katsottuina. Joku toinen karkki olisi voinut sulaa vieläkin paremmin. Maultaan ikkunat eivät olleet tosin kovin hyviä ja jäivät helposti kiinni hampaisiin… Ehkä kuitenkin on maukkaampaa syödä karkit karkkeina ja piparit pipareina, mutta kyllä näillä ikkunoilla saa helposti näyttävyyttä pipareihin…

 

 

Mainokset

3 thoughts on “Piparinleipomistalkoot

  1. Päivitysilmoitus: Piparinleipomistalkoot | suomikaipuu

  2. Päivitysilmoitus: Herrasväen pikkuleivät & munkit Kinuskikissan ohjeilla | Lastensilmin

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s