Lapsuuteni lemmikkieläimet

Millaisia lemmikkieläimiä teillä lukijoilla oli lapsena? Onko omilla lapsillanne samoja eläimiä?

Minulla ei lapsena ollut akvaariota, kuten lapsillamme on, mutta kaikenlaisia karvaisia lemmikkieläimiä löytyi hamsterista lampaisiin.  Koiran kanssa esimerkiksi hiihdin talvisin ja lenkkeilin muina vuodenaikoina. Se kuuli iloni ja suruni! Lemmikit olivat minulle lapsena tosi tärkeitä! Siltikin mietin joskus oikeuttamme pitää lemmikkieläimiä vain omaksi iloksemme. Tietysti, kun lemmikistä huolehditaan hyvin, kyllähän eläinkin hyötyy tästä suhteesta.

Mutta täytyy sanoa, että esimerkiksi eläinkauppojen häkeissään makoilevat kanit surettavat usein. Kuinkahan moni häkkikanin omistaja edes tietää, että kani hyppii iloisena tosi korkealle takajalkoja jännällä tavalla heilauttaen. Suurimmatkin eläinkaupoissa näkemäni kanihäkit ovat aivan liian pieniä tällaiseen hyppimiseen ja uskon, että kotona sisätiloissa valvomattomana liikkuva kani tekee melkoista tuhoa ja on jo itselleenkin vaarallinen, niin että kani joutunee usein viettämään häkissään ainakin sen ajan kun omistajat ovat töissä tai koulussa. Tämä on iso osa päivästä! Ja onko perheellä aikaa vahtia vapaana liikkuvaa kania illallakaan koko aikaa? Lapseni kaverin kani kuoli perheen koiran hampaissa, kun eläimet viettivät aikaa keskenään kotona – siis saalis- ja petoeläin yhdessä! No, ainakin tuo kani sai elää vapaana asunnossa.. Mutta maksoi siitä kovan hinnan…

Isäni nikkaroi meidän kaneillemme valtavan aitauksen, jonne mekin mahduimme sisään. Kesäisin aitaus siirrettiin ulos ja välillä ulkoilutimme kaneja myös valjaissa. Kaneja näkee usein myös pidettävän yksin – ilman lajitoveria. Tietysti jotkut yksilöt saattavat tapella, mutta meillä kaksi kania eli sopuisasti toisiaan sukien ja yhdessä leikkien. Kylki kyljessä ne näyttivät kovin rakastuneilta! Kun toinen kuoli vanhuuttaan, toinen näytti aivan surkealta eikä sitten elänytkään kauaa yksin. Tämä on yksi suuri syy siihen, etten ole suostunut hankkimaan meille kania enkä muutakaan karvaista lemmikkiä, tytön pyynnöistä huolimatta. Meillä ei kerta kaikkiaan olisi tilaa! Eikä oikein riittävästi aikaakaan…  Maalla tilaa lemmikkien pitämiseen oli ihan eri tavalla ja taisi olla enemmän aikaakin lemmikkien hoitamiseen.  Lisäksi vanhinta lastani alkaa ahdistaa eläinkaupoissa – en ole ihan varma, aiheuttaako tuon eläinkauppojen tuoksahtelut vai onko pojalla allergiataipumusta.

Joskus olen tilanteesta harmissani – mielelläni soisin tytölleni samanlaisen lemmikki-ystävän, jollaisia itsellänikin oli lapsena. Mutta toisaalta suon myös lemmikille paremman elämän, mitä pystyisimme tällä hetkellä tarjoamaan! Toisaalta tytöllä on paljon enemmän ihmisystäviä kuin minulla aikoinaan – ehkä lemmikin ”tarve” ei olekaan ihan niin suuri kuin minulla? Minulla lähin ikäiseni ystävä asui kymmenen kilometrin päässä, tytöllä yläkerrassamme! Ja ovikello soi vähän väliä! Ja onneksi meille sopiviksi todetut kalat tuovat iloa ja väriä kotiimme!

Hamsteri tosin meillekin mahtuisi… Ne ovatkin tosi veikeitä otuksia! Oma hamsterini kesyyntyi niin, että sitä saattoi pitää kädessä. Toisaalta jouduimme myös tottumaan hamsterin yölliseen juoksupyörän natinaan. Pelkäänpä, että meidän rauhalliset yömme loppuisivat hamsterin hankintaan – saattaisi käydä niinkin, että tyttö tottuisi juoksupyörän ääneen, mutta ei malttaisi nukkua, kun ystävä valvoisi lähinnä öisin.  Hamsterit myös elävät vain harmillisen vähän aikaa ja hamsterin kuolema olikin lapsena kova paikka! Toisaalta opettavainenkin!

Myöskään lampaita meille ei tule… Sattuneesta syystä… Mahtaisi olla näky, jos pienkerrostalon pienellä pihallamme asustelisi lampaita… Millainenhan puupaa-auto tulisi omistajia noutamaan :)?

Mainokset

7 thoughts on “Lapsuuteni lemmikkieläimet

 1. Minulla oli lapsena akvaario ja siellä kaloja ja jossain vaiheessa kääpiökynsisammakoita. Akvaarion hoitamisesta jäi sellaisia ”traumoja”, että ihan heti en akvaariota ota. Mulla ja pikkuveljellä on koirakuumetta, mutta se ei ole ihan vielä ajankohtaista.

  Tykkää

  • Hui, millaisia traumoja? Meillä lapset onneksi tykkäävät noiden kalojen hoidosta (meillä melkeinpä tapellaan kenen vuoro on siivouspäivänä pitää kiinni puhdistusletkusta tai puhdistaa laseja 🙂 ) mutta toki päävastuu on minulla. Kyllähän toki tuossakin työtä on, mutta huomattavasti vähemmän kuin monessa muussa eläimessä. Mutta ei tietysti samalla tavalla seuraakaan kuin olisi vaikka kissasta.

   Tykkää

   • Ehkä trauma on turhan voimakas sana. Ällöttävät hetket liittyvät veden vaihtoon. Sitten mummoni hoidossa valtaosa kaloista kuoli. Kun palasimme lomalta, akvaariossa oli vedenpinta täynnä ruokaa ja kuolleita kaloja. Ehkä koin, että mulla oli liikaa vastuuta. Nyt en ole varma, mitä mieltä olen akvaariosta ja kaloista. Täällä blogissasi voin turvallisesti lukea akvaarionhoidosta ja miettiä suhtautumistani asiaan. Kiitos terapiasta. 🙂

    Tykkää

 2. Lukioaikoina harkitsinkin psykologin uraa :). Myönnän, että itsellenikin oli alussa vaikeaa imaista siitä lapon putken päästä likaveden pois imemiseksi, mutta nyt siihen on jo tottunut. Massakuolemat ovat kuulemma kaloilla yllättävän yleisiä – uskon, että olemme ainakin toistaiseksi säästyneet niiltä Faunattaren suosittelemien mömmöjen ja hoito-ohjeiden ansiosta. Meillä muuten pappa oli aikoinaan koettanut hoitaa kaloja pienessä lasiastiassa ja vesikin taisi olla sadevettä – huonostihan siinäkin kävi!

  Tykkää

 3. A tooth (plural teeth) is a undersized, calcified, whitish order found in the jaws (or mouths) of innumerable vertebrates and worn to break down food. Some animals, surprisingly carnivores, also take teeth for the purpose hunting or for defensive purposes. The roots of teeth are covered nearby gums. Teeth are not made of bone, but rather of multiple tissues of varying density and hardness.

  The general make-up of teeth is be like across the vertebrates, although there is sizeable modulation in their shape and position. The teeth of mammals be struck by deep roots, and this figure is also rest in some fish, and in crocodilians. In most teleost fish, how, the teeth are fastened to the outer outside of the bone, while in lizards they are fastened to the inner surface of the jaw by the same side. In cartilaginous fish, such as sharks, the teeth are unavailable around rough ligaments to the hoops of cartilage that form the jaw.

  Tykkää

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s