Akvaariokasvien hoitoa

En harmikseni omista viherpeukaloa: kaikki huonekasvimme ovat kokeneet ”hoidossani” kurjan kohtalon ja jo lapsena isäni leikillään rallatteli: ”Ei tiedä kerhoneuvojakaan, millaisen porkkanan hän saa”. Täytyy myöntää, ettei varmasti ollut kovin kustannustehokasta, että 4H-kerho-ohjaaja ajeli kymmeniä kilometrejä syrjäkylälle katsomaan kitukasvuisia porkkanoitani… Kun viimeksi muutimme, vaadin ehdottomasti, että uudessa asunnossamme on oltava oma piha, vaikka pienikin. Haaveilin, että pihaan tulee leikkimökki lapsille ja hienoja kukkaistutuksia. No, olemme nyt asuneet tässä kuutisen vuotta eikä tuo pieni pläntti ole edelleenkään valmis…

Onneksi olen kuitenkin saanut pidettyä akvaariokasvit hengissä! Olen jostakin syystä kuitenkin ”aina” osannut hoitaa lapsia ja eläimiä. Luulenkin, että saan akvaariokasvitkin vihertämään vain siksi, että ne ovat tärkeitä kalojen hyvinvoinnille. En tosin ole akvaariokasveistakaan kiinnostunut siinä määrin, että tietäisin niiden lajeja – minulle riittää, että akvaarion taustalla on pidempiä ja etualalla lyhyempiä kasveja sekä tiheikköjä kalojen piilopaikoiksi :). Käytän kasvien hoitoon Faunattaressa suositeltuja Easy-Lifen Kasvilannoitteita. Punakorkillista, hiililannoitetta, käytetään päivittän, mustakorkillisia ProFito- ja Rauta -lannoitteita käytetään viikoittain. Hiililannoitetta laitan n.100l altaaseemme n. 2ml kerralla, muita n.10ml kerralla. Mittaaminen on onneksi helppoa mukana tulevalla mitalla!

Viikkosiivouksen yhteydessä pyrin tarkistamaan myös kasvien kunnon ja poistan tarvittaessa huonot kasvinosat sekä vähennän kasveja tuhoavia kotiloita, jotka lisääntyvät helposti räjähdysmäisesti. Sopiva valaistus ja muidenkin akvaariolaitteiden toiminta on myös tärkeää kasvien hyvinvoinnille eli näitä kannattaa tarkkailla!

Pyrin myös mittaamaan viikottain vesiarvot. Erityisesti nitraatti- ja nitriittiarvoja on tärkeää seurata säännöllisesti – näistä nitriitti on kaloille myrkyllistä jo pieninäkin pitoisuuksina! Täällä lisätietoa vesikemiasta: http://www.akvaariokalat.net/vesikemia.htm . Käytän mittaamiseen myöskin Faunattaressa suositeltuja Jungle-vesitestejä. Mittaaminen on helppoa: liuska dipataan akvaarioveteen niin, että kaikki sen ”tyynyt” kastuvat ja nostetaan samantien pois vedestä. Tulos on valmis 30 sekunnin kuluttua. ”Tyynyjen” värejä verrataan purkin mukana tulleeseen ”värikarttaan”. Toimii siis aikalailla samoin kuin liuskamainen raskaustesti tai ehkä pikemminkin se sellainen testi, jolla mitattiin neuvolassa valkuaista ja sokeria pissasta :). Meidän akvaariovedessämme näyttää tällä kertaa olevan nitraatti ja nitriitti OK. Vesi on kovaa  ja PH näyttäisi olevan neutraali. Kaikki kunnossa siis!

Kasvi- ja kalahankinnoissa luottokauppani on Itäkeskuksen Faunatar: jossa jaksetaan neuvoa aloittelijaakin. Kerran teki mieli ostaa kaloja eräästä toisesta liikkeestä, koska ne olisivat olleet siellä huomattavasti edullisempia, mutta olin jo etukäteen kaloja ko. liikkeessä ohimennen tarkkailtuani ollut huomaavinani, etteivät ne olleet niin hyväkuntoisen oloisia kuin Faunattaren kalat. Ja kuinka, ollakaan, tuolla kerralla, akvaario-osastolla olikin lappu, että kalat ovat karanteenissa eikä niitä myydä. Myyjältä asiasta kysyttyäni hän kertoi, että heillä oli ollut paljon kalakuolemia. Kaloja ei siis välttämättä kannata ostaa mahdollisimman edullisesti! Se se vasta kalliiksi tuleekin, jos uudet kalat tuovat mukanaan jonkin kalataudin, joka tappaa pahimmillaan kaikki akvaarion asukit! Hoitotarvikkeiden ostossa suosittelen kurkkaamaan myös Zooplussan tarjonnan. Olen tehnyt tuolta edullisia löytöjä ja tuotteita löytyy siis muillekin lemmikeille – ei vain kaloille. Kotiinkuljetus helpottaa kummasti hankintoja!

(Sisältää mainoslinkin.)

Mainokset

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s