Jari Sinkkonen kehottaa meitä hellimään lapsiamme

Löysin mielenkiintoisen jutun lastenpsykiatri Jari Sinkkosesta (Yle Uutiset Kotimaa 13.2.2013, juttu löytyy kokonaisuudessaan täältä: http://yle.fi/uutiset/lastenpsykiatri_sinkkonen_hellikaa_lapsianne/6493633 ). Tässä lyhennelmä sekä muutamia omia ajatuksiani jutusta.

Jari Sinkkonen korostaa itsetunnon – jota hän vertaa vesisäiliöön, jonka pinta vaihtelee – merkitystä. Vesisäiliö tulisi täyttää läsnäololla , hellyydellä ja turvallisuudella – ei vain tyhjillä kehuilla. Jokainen lapsi on itsetunnoltaankin yksilöllinen, muistuttaa Sinkkonen. Tästä huolimatta jokainen lapsi tarvitsee läheisyyttä, hellyyttä ja aikaa. Omastakin perheestäni löytyy itsetunnoltaan kovin erilaisia lapsia.  Myös Sinkkonen kertoo esimerkkinä, että yksi hänen lapsistaan on aina tilanteessa kuin tilanteessa pulpahtanut pintaan korkin tavoin. Sinkkosen mielestä terveeseen itsetuntoon kuuluu, että ihminen tietää, mitä osaa ja mitä taas ei osaa. Terve itsetunto vaihtelee vesisäiliön pinnan lailla eli se ei ole aina kaikissa tilanteissa samanlainen. Lapsen itsetuntoa voi Sinkkosen mukaan kehittää kannustamalla ja kehumalla, mutta pelkkiä suorituksia ei tulisi kehua. Sinkkonen ei myöskään kannusta kehumaan tyhjästä. Olen samaa mieltä Sinkkosen kanssa, ettei lapsia pitäisi kehua tyhjästä – lapset eivät ole tyhmiä ja huomaavat kyllä, jos aikuinen keksimällä keksii kehuja. Tuollaiset kehut voivat jopa kääntyä itseään vastaan! Huomaan itsekin, että sorrun joskus kehumaan lapsia vain onnistuneista suorituksista – pitäisi vielä useammin muistaa kehua lasta itseään sekä hänen ominaisuuksiaan!  Lapset tuntuvat osaavan tämän joskus meitä aikuisia paremmin – tyttöni koulussa saama sydän-kortti (jonka pohjalta teimme tytölle huoneen taulun) sisälsi luokkakavereiden positiivisia kommentteja tytöstä – eikä yksikään niistä liittynyt hänen suorituksiinsa, vaan nimenomaan hänen ominaisuuksiinsa!

Moni nykyisä on kertonut, etteivät he ole saaneet aikanaan rakkautta ja hellyyttä omalta isältään ja että he haluavat nyt osaltaan katkaista tämän kierteen. Perinteisesti hellät sanat ovat tulleet useimmiten äidiltä, mutta tämä tilanne on muuttumassa. Olen itse siitä onnellisessa asemassa, että oma isäni viihtyi meidän lasten kanssa  – hän luki meille paljon, leikki meidän kanssamme jopa lattialla ryömien ja otti mukaan arkiaskareisiinsa! Moni ikäiseni on kuitenkin kertonut lapsuudestaan erilaisen tarinan etäisestä isästä, johon suhtauduttiin pelonsekaisella kunnioituksella. Nyky-isillä onkin tässä työnsarkaa, varsinkin jos ei ole saanut toimintamalleja osallistuvana isänä olemiseen kotoa.

Lapsen itsetunnon kehitys alkaa jo vauvana – Sinkkosen mukaan jo siitä, kuinka vanhemmat häntä vauvana katsovat. Vauvan tulisi kokea olevansa täydellinen juuri sellaisena kuin on! Niin surulliselta kuin se kuulostaakin, voi jo vauva masentua!

Sinkkonen korostaa myös aikuisten läsnäoloa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita jatkuvaa suorittamista tai sitä, että koko ajan pitäisi olla kivaa. Tai isäni sanoin: ”Ei aina voi olla sirkushuveja!”  Sinkkosen mielestä kasvatuksen suurin harha onkin, että se voisi sujua pelkästään positiivisten tunteiden vallassa. Aikuisella pitää olla kykyä rajojen asettamiseen sekä kielteisten tunteiden käsittelyyn! Tekojen ja puheiden tulisi olla myös samassa linjassa rajoja asetettaessa – ei siis pitäisi sanoa jotakin ja toimia sitten aivan päinvastoin.

Kuulostaa ensin helpolta, mutta käytännössä ei aina olekaan niin helppoa!

Mainokset

3 thoughts on “Jari Sinkkonen kehottaa meitä hellimään lapsiamme

  1. A tooth (plural teeth) is a mignonne, calcified, whitish form initiate in the jaws (or mouths) of innumerable vertebrates and habituated to to break down food. Some animals, strikingly carnivores, also partake of teeth in behalf of hunting or for defensive purposes. The roots of teeth are covered nearby gums. Teeth are not made of bone, but rather of multiple tissues of varying density and hardness.

    The general structure of teeth is nearly the same across the vertebrates, although there is considerable modifying in their fabric and position. The teeth of mammals be struck by esoteric roots, and this decoration is also create in some fish, and in crocodilians. In most teleost fish, manner, the teeth are partial to to the outer rise of the bone, while in lizards they are fastened to the inner side of the jaw by way of one side. In cartilaginous fish, such as sharks, the teeth are attached beside tough ligaments to the hoops of cartilage that accumulate the jaw.

    Tykkää

  2. Yeessss! They are simply ago based on further tones Equals) As a former willing each of these wow gold quite some time but also have been continually out of stock EVERYWHERE. Im or her without a doubt a diamond ring two or three footwear.

    Tykkää

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s