Lapsen hammaslääkäripelosta

Yksi lapsistamme pelkää hammaslääkäriä – on pelännyt jo pienestä pitäen. Jo parivuotiaana hän piiloutui vastaanotolla normaalitarkastuskäynnin aikana pöydän alle ja lopulta ryntäsi ulos ovesta. Edes isän sylissä hän ei uskaltanut avata suutaan. Yritimme rohkaista lasta jopa niin, että mukana ollut toinen lapsemme, joka ei hammaslääkäriä pelkäää, istui tuoliin ensin tutkittavaksi, mutta tämäkään ei auttanut – jouduimme varaamaan lapselle uuden ajan. Olin itse asiassa yllättynyt hänen reaktiostaan – en etukäteen arvannut, että hän pelkäisi niin paljon. En oikein tiedä, mistä lapsemme hammaslääkäripelko on saanut alkunsa. Emme ole kotona kertoneet hammaslääkäristä mitään kauhutarinoita ja yritimme suhtautua käyntiin positiivisella mielellä niin etukäteen kuin vastaanottohuoneessakin. Lapsella on toisaalta muutama huono kokemus lääkäristä ja laboratoriosta – en tiedä, olisivatko nämä kokemukset aiheuttaneet myös hammaslääkäripelon. Meillä on esimerkiksi aika järkyttävä kokemus laboratoriosta, kun jouduimme pitämään itkevää ja rimpuilevaa lasta kiinni, jotta tärkeä verikoe saatiin otettua ja laborantti vain tiuski sekä meille vanhemmmille että lapselle! Ymmärrän toki, että hänellä saattoi olla kiire ja että asiakkaita oli jonossa odottamassa vuoroaan, mutta pieni myötätuntoinen ele kovasti pelkäävälle lapselle ei mielestäni olisi ollut liikaa vaadittu! Hammaslääkärissä lapsen pelkoon on aina onneksi suhtauduttu myötätuntoisesti! Toisaalta tämä lapsi on lapsistamme juuri se, joka yleensäkin jännittää uusia asioita.

Lasten hammaslääkäripelko on yleistä, lähes puolet lapsista pelkää hammaslääkäriin menoa,
sanoo lasten ja nuorisopsykiatrian erikoislääkäri Merja-Maaria Turunen (Kaleva 18.11.2005). Meidän perhe lehden (30.3.2011) artikkelin ”Apua lapsen hammaslääkäripelkoon” mukaan suomalaisista lapsista 21-36 prosenttia pelkää jonkin verran tai paljon jotakin asiaa hammashoidossa. Hammashoidossa pelättiin esimerkiksi yleisesti hammaslääkäriin menoa, paikkaamista ja kipua. Turunen antaa hammaslääkäriä pelkäävän lapsen vanhemmille seuraavan vinkin:”Lapselle kannattaa kertoa rehellisesti, mitä on odotettavissa, onko aika varattu esimerkiksi tarkastusta varten vai onko varauduttu paikkaukseen. Lapselle on hyvä kertoa myös, kuinka tärkeää hampaiden hoidattaminen on”.

Keräsin lisää vinkkejä ja ajatuksia aiheesta Meidän perhe lehden (30.3.2011) artikkelista ”Apua lapsen hammaslääkäripelkoon”:

-Aikuisen tulee tarkistaa omia asenteitaan; omia huonoja hammaslääkärikokemuksia tai omaa pelkoa ei tule siirtää lapselle, vaan hammashoitoon tulisi suhtautua positiivisesti ja kannustavasti. Hammaslääketieteen lisensiaatti Kari Rantavuoren mukaan lapsen hammashoitopelko on vahvasti yhteydessä muiden perheenjäsenten pelkoihin.

-Pelosta voi oppia pois; useita kertoja hammashoidossa käyneet pelkäsivät tutkimuksen mukaan vähemmän kuin harvoin käyneet.

-Eityisen tärkeä on ensimmäinen käynti koulun hammaslääkärillä. Tuolloin on tärkeää, miten lapsi vastaanotetaan hammaslääkärissä. Tässä henkilökunnalla on suuri rooli.Sirpa Järvinen neuvoo kertomaan hoitohenkilökunnalle, jos lapsi jännittää tai pelkää käyntiä. Tällöin hänelle voidaan selostaa tarkemmin, mitä käynnin aikana tapahtuu.

– Myös kotona voi harjoitella:
Lasta voi valmistaa tulevaan positiivisessa hengessä. Lapsen kanssa voi vaikka jutella siitä, millaiseen taloon ollaan menossa: ”Talossa on hissi, kirkas valo, valkoiset seinät, tuoli jossa voi maata ja ehkäpä lopuksi laskea siitä liukua”.
Voidaan harjoitella suun avaamista: ”Annapa kun lasken hampaasi, niin lääkärikin tekee. Eikös ole kiva tietää, montako hammasta sinulla on? Sitten hampaita vähän rapsutetaan. Se saattaa tuntua vähän hassulta”.

– Lapselle pitää kertoa rehellisesti, mitä käynnin aikana tehdään: jos kotona lapselle on kerrottu, että kyseessä on pelkkä tarkastus, ei tuolla käynnillä pitäisi tehdä mitään muuta, muutoin lapsi voi kokea tulleensa huijatuksi.

Mielenkiintoinen artikkeli löytyi myös Pohjois-Karjala-lehden nettisivuilta (18.3.2012 klo 13:03 | päivitetty 5.4.2012 klo 9:52) artikkelista ”Hammaslääkäripelko rauhoittuu lääkkeillä”. Artikkelin mukaan hammaslääkäripelon hallintaan käyteteään usein rauhoittavaa lääkitystä, kun lapsi tai aikuinen pelkää niin paljon ettei mikään muu auta. Tähän vaikuttaa osaltaan myös hammaslääkäreiden aikapula; toimenpiteet pitäisi pystyä hoitamaan varatussa ajassa. Midatsolami on artikkelin mukaan käytetyin lääke. Se rauhoittaa nopeasti, eikä potilas jälkeenpäin muista käynnistä juuri mitään. Myös Diatsepamia käytetään. Artikkelissa haastateltiin Joensuun Siilaisen terveysasemalla toimivaa Anu Rosti-Siiraa, jonka luokse hammaslääkäripelkoiset potilaat ohjataan. Tällaisia potilaita on hänen vastaanotollaan lähes joka viikko. ”Lapset osaavat puolestaan pontevasti ilmaista itseään, joskus tilanne on se etteivät he suostu tulemaan edes hoitohuoneeseen saatikka hoitotuoliin. Hoitotuolissa lapsi ei suostu avaamaan suutaan, on itkua ja vastustelua, silloin ainoa vaihtoehto on esilääkitys”, hän toteaa. ”Esilääkitystä saanut potilas on rauhallinen ja rentoutunut. Midatsolamilla on myös sellainen vaikutus, että potilas ei paljon muista tehdystä toimenpiteestä. Pienen lapsen kohdalla se on monesti hyvä asia. Olen vanhemmille aina painottanut, että kertokaa lapsille jälkikäteen, miten hienosti hoitotilanne meni”, hän jatkaa. Hän kertoo myös: ”Kun lääke on kyseessä, niin yksilöllinen vaste on aina mahdollinen, mutta onneksi tällaiset tapaukset ovat harvinaisia. Olen hoitanut lapsia ja aikuisia jo 20 vuotta rauhoittavan esilääkkeen avulla, ja pääsääntöisesti kokemukset ovat myönteiset. Vanhemmille annetaan aina sekä suulliset että kirjalliset ohjeet mukaan. Lasta ei voi viedä päiväkotiin eikä kouluun sellaisena päivänä, kun lääkitystä on käytetty. Hän tarvitsee aikuisen valvontaa loppupäivän ajan”.

Meidän lapsemme kohdalla jouduimme turvautumaan esilääkitykseen. Ensin tuntui pahalta ”huumata” lapsi, mutta toisaalta hampaat piti saada tarkistettua ja hoidettua. Onneksi hänen hampaitaan ei sentään jouduttu hoitamaan nukutuksessa – tämäkin olisi ollut vaihtoehto! Vuosien varrella esilääkitystä on jouduttu käyttämään muutamaan otteeseen. Kutsumme lääkettä ”punaiseksi mehuksi”. Kun lapsi tietää saavansa hammaslääkärissä ”mehua”, hän ei juurikaan pelkää lähtöä vastaanotolle. Hän jopa pyytää herkästikin varaamaan ajan hammaslääkärille, jos hampaissa on pientäkin kipua tai muuta hänen mielestään epätavallista. Eli ilmeisesti lääkkeellä on ollut positiivista vaikutusta. Lapsi ei tunnu muistavan hammaslääkärikäynneistä kovinkaan paljoa eivätkä ne tunnu juurikaan pelottaneen häntä. Käyntien jälkeen hän on ollut väsynyt, joskus sekavakin ja on tarvinut valvontaa ja lepoa. Viimeksi hän uskalsi mennä hammaslääkäriin ilman lääkitystä ja kaikki sujui hienosti! Olin niin ylpeä hänestä!

Hampaiden hoidossa on tietysti tärkeintä reikiintymisen ennaltaehkäisy – hampaiden säännöllinen pesu, makean välttäminen, säännöllinen ateriarytmi sekä xylitol:n nauttiminen, mutta jos tästä huolimatta lapsen hampaaseen tulee reikä ja hän pelkää kovasti hammaslääkärikäyntiä tai jos hän pelkää pelkkää tarkastustakin, kannattaa pelosta kertoa hoitohenkilökunnalle! Heillä on keinonsa pelon hallintaan saattamiseksi! Ennen pienen lapsen ihka ensimmäistä hammaslääkärikäyntiä voi hänelle lukea vaikkapa kuvakirjan aiheesta ja harjoitella suun avaamista jo kotona. Vanhempien positiivinen asenne hammashoitoa kohtaan on tärkeä!

(Kuvat Pinterest)

Mainokset

7 thoughts on “Lapsen hammaslääkäripelosta

 1. A tooth (plural teeth) is a undersized, calcified, whitish form initiate in the jaws (or mouths) of innumerable vertebrates and used to sever down food. Some animals, strikingly carnivores, also use teeth repayment for hunting or for defensive purposes. The roots of teeth are covered sooner than gums. Teeth are not made of bone, but degree of multiple tissues of varying density and hardness.

  The unrestricted systematize of teeth is nearly the same across the vertebrates, although there is sizeable modifying in their fabric and position. The teeth of mammals have profound roots, and this pattern is also create in some fish, and in crocodilians. In most teleost fish, manner, the teeth are fastened to the outer rise of the bone, while in lizards they are fastened to the inner side of the jaw by way of the same side. In cartilaginous fish, such as sharks, the teeth are attached by tough ligaments to the hoops of cartilage that form the jaw.

  http://pineco.kazimierz-dolny.pl/zdrowie,i,uroda/laserowe,leczenie,zebow,s,834/
  http://www.darlink.pl/zdrowie,i,uroda/witryna,internetowa,s,2046/
  http://rumblee.com.pl/zdrowie,i,uroda/aparat,na,zeby,katowice,s,2164/
  http://mocuj.be/zdrowie,i,uroda/aparat,na,zeby,katowice,s,5098/
  http://www.nanobajt.com.pl/strony,blogi,fora/httpwww,danutaborczyk,pl,s,363/

  http://www.dmar.com.pl/strony,blogi,fora/ortodoncja,katowice,s,526/
  http://katalotek.pl/zdrowie,i,uroda/centrum,stomatologii,katowice,s,5856/
  http://rumblee.com.pl/zdrowie,i,uroda/aparat,na,zeby,katowice,s,2164/
  http://podawaj.be/firmy/leczenie,zebow,laserem,s,2288/
  http://tailgate.legnica.pl/zdrowie,i,uroda/aparat,ortodontyczny,katowice,s,3862/

  http://malzahar.com.pl/zdrowie,i,uroda/httpwww,danutaborczyk,pl,s,2171/
  http://www.oray.com.pl/strony,blogi,fora/protezy,katowice,s,357/
  http://www.urlcatalog.net/pl/strona/6502/klinika-implantologii-i-stomatologii-borczyk.html
  http://wheelie.lukow.pl/zdrowie,i,uroda/aparat,ortodontyczny,katowice,s,3736/
  http://www.mrasza.edu.pl/zdrowie,i,uroda/chirurgia,stomatologiczna,katowice,s,3205/

  Tykkää

 2. Sri Lanka’s satisfying beaches usually are an perfect winter holiday. Explosions blew off the dome-shaped roof, ejecting radioactive particles high into the atmosphere. Most travel enthusiasts visit Sri Lanka to explore the many historical places located in various parts of the country.

  Tykkää

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s