Värien sekoittelua

3-vuotias poika on alkanut kiinnostua väreistä. Meillä on molempien suvuissa periytyvää värinäön heikkoutta ja aina vähän jännitän, onkohan lapsemme perineet tämän ominaisuuden. Tämähän saattaa vaikuttaa jopa ammatinvalintaan – eräs sukulaisemme ei voinut opiskella unelma-ammattiinsa, veturinkuljettajaksi, tämän vuoksi. Eräällä toisella sukulaisellamme oli vaikeuksia poimia punaisia puolukoita vihreiden varsien keskeltä.

Täysin värisokea ihminen ei voi ymmärtää, mitä värit ovat – hän näkee vain tummuuden ja vaaleuden eri asteet. Tällainen on erittäin harvinaista. Ilmiö, josta tavallisesti käytetään nimitystä värisokeus on oikeastaan vain väriheikkoutta. Tällaisesta heikkoudesta kärsivä ihminen näkee edes joitakin värejä. Yleisin väriheikkouden muoto on puna-vihersokeus. Väriheikkous on miehillä paljon yleisempää kuin naisilla; naisesta voi nimittäin tulla perinnöllisesti värisokea vain jos hän saa resessiivisen alleelin sekä äidiltä että isältä, mutta miesten värisokeus periytyy aina äidiltä. Värisokean lapsen äiti ei kuitenkaan välttämättä ole värisokea. Värisokean naisen isä sitä vastoin on aina värisokea. (lähde Wikipedia)

Lapsemme ovat kiinnostuneet väreistä aika myöhään. Toisaalta olen huomannut, etten itse käytä puheessani kovinkaan paljon värejä. Mistäs kotihoidettu lapsi silloin värit oppisikaan… Olen taas yrittänyt kiinnittää huomiota siihen, että mainitsisin värejä, esimerkiksi pukeutumistilanteissa tyyliin ”Otetaanpas tänään nämä punaiset lapaset”. Kenellekään lapsistamme ei ole vielä tehty värinäkötestejä. Muistelisin, että ainakin minulle sellainen olisi tehty joskus yläasteella kouluterveydenhoitajalla. Muistatteko sellaiset testit, joissa oli esimerkiksi punaisia ja vihreitä pisteitä, joista muodostui numeroita?

Hippo-lehdestä löytyi kiva kuva päävärien sekoittamisesta väliväreiksi. Otimme maalit esiin ja kokeilimme itse.

Tyttö maalasi pikkuveljelle muistin virkistykseksi ”väriankat”.
Ankan tulostin täältä: Värityskuvia . Sivuilta löytyy paljon kivoja, ilmaisia värityskuvia!

Mainokset

One thought on “Värien sekoittelua

  1. A tooth (plural teeth) is a undersized, calcified, whitish form ground in the jaws (or mouths) of various vertebrates and used to ease up down food. Some animals, particularly carnivores, also use teeth in behalf of hunting or in place of defensive purposes. The roots of teeth are covered by gums. Teeth are not made of bone, but rather of multiple tissues of varying density and hardness.

    The general design of teeth is nearly the same across the vertebrates, although there is of distinction modifying in their show up and position. The teeth of mammals get serious roots, and this decoration is also initiate in some fish, and in crocodilians. In most teleost fish, how, the teeth are spoken for to the outer rise of the bone, while in lizards they are fixed devoted to to the inner interface of the jaw during one side. In cartilaginous fish, such as sharks, the teeth are joined around cold ligaments to the hoops of cartilage that construct the jaw.

    Tykkää

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s