Raskauspahoinvointi – monen kuukauden selviytymistaistelu

Raskauspahoinvointi on onneksi kohdallani taaksejäänyttä elämää, mutta olen kärsinyt siitä joka raskaudessa, jopa siinä määrin, että seuraava raskaus on aina pelottanut jo etukäteen.

Ensimmäistä lasta odottaessani pidättelin oksennusta aamuisin bussissa työmatkoilla ja toivoin, että jaksaisin pidätellä perille asti. Päätepysäkillä ryntäsin metsään oksentamaan ennen töihin menoa. Urheasti yritin selviytyä sekä töistä että opinnoista, vaikka päivän aikana oksensin varmaankin monta kymmentä kertaa. Otin pahoinvoinnin puheeksi kerran lääkärissä ja lääkärin vastaus oli tyly:”Se nyt vain kuuluu asiaan. Kyllä sinä jaksat mennä töihin!” Ja niin sitten jaksoin suomalaisella sisulla – iltaisin tosin jaksoin vain nukkua – onneksi ei ollut lapsia hoidettavina! Nuorena ja kokemattomana en pitänyt tarpeeksi puoliani. Tunnollisena työntekijänä oli ollut iso kynnys ensinnäkään ottaa sairauslomaa puheeksi ja kun vastaus oli niin kovin vähättelevä, tuli itselleni tunne, että valitan turhasta. Pahoinvointi kestikin ensimmäisessä raskaudesssani melkein 6 kuukautta! Olen myöhemmin ihmetellyt lääkärin asennetta, koska joskus työpaikalla sairauspoissaoloja seuranneena tuntuu, että poissaoloja saa paljon pienemmästäkin syystä, ja koska nykyisin tiedän, että pahoinvointi voi äityä vaaralliseksi.

Seuraava raskaus sujui hieman helpommin, minulla taitaa tyttö-raskaus aiheuttaa hieman lievemmät oireet kuin poika-raskaus tai sitten esikoisen hoitaminen kotona oli kuitenkin sen verran kevyempää kuin töissä olo, että jaksoin hieman paremmin. Tässä raskaudessa kylmä kaakao helpotti oloa!

Kahdessa viimeisimmässä raskaudessa oksentelin ehkä hieman ensimmäistä vähemmän, mutta olin aivan äärettömän väsynyt. Mies joutui ottamaan paljon vastuuta isommista lapsista ja valokuva-albumistamme viimeistään näkee, ettemme viime vuonna ole reissailleet juuri ollenkaan, kun minä lepäilin alkuvuoden ja sitten syntyikin vauva :). Tässä viimeisimmässä raskaudessa kokeilin Sea Band – pahoinvointirannekkeita, joita löytyy mm. Hyvinvoinnin Tavaratalosta täältä (mainoslinkki). Rannekkeita löytyy Vauvapuodin tarvike-osastolta. Rannekkeiden teho perustuu ranteessa sijaitsevan P6-akupisteen (Nei-Kuan -piste) painantaan.Alun pahoinvointiin nämä rannekkeet mielestäni tehosivat minulla tosi hyvin – olo oli mahtava aina, kun rannekkeet olivat päällä ja oksentelu alkoi, kun riisuin rannekkeet. Rannekkeiden avulla pystyin salaamaan raskauteni hieman kauemmin, kun alun paljastava oksentelu pysyi poissa. Tosin pahimpaan pahoinvointiaikaan edes rannekkeet eivät kohdallani pitäneet pahoinvointia poissa! Mutta jotkut ovat saaneet näistä vielä minuakin enemmän apua. Suosittelen ainakin kokeilemaan! Lisäksi söin B-vitamiinia. Myös vitamiineja löydät Hyvinvoinnin Tavaratalosta täältä (mainoslinkki).

Minulla oikeastaan eniten taisi auttaa ajatus siitä, että usein pahoinvoinnin sanotaan johtuvan korkeista raskaushormonipitoisuuksista veressä, minkä puolestaan sanotaan lisäävän raskauden onnistumisen mahdollisuutta. Toistelin mielessäni tätä ajatusta lähes mantran lailla.

Pahoinvointi voi olla niin kokonaisvaltaista, etten toivoisi sitä kenellekään! Toisaalta olen ollut tyytyväinen, kun Britannian herttuatar Catherinen pahoinvoinnista on kerrottu niin avoimesti – hän antaa ikäänkuin kasvot tälle hankalalle vaivalle ja tämä jos mikä kertoo, kuinka vaikeasta asiasta on kyse, kun kuninkaallinenkin joutuu siitä kärsimään. En muista kovinkaan monen julkisuuden henkilön asiasta puhuneen. Joskus nimittäin tuntuu, että ne jotka ovat selvinneet raskaudesta ilman pahoinvointia, eivät voi oikein ymmärtää, miten huonoon kuntoon oksentelu voi viedä. Minäkin olen ollut siitä hyvässä asemassa, etten ole joutunut oksentelun vuoksi sairaalahoitoon – kuten monet joutuvat.

Onneksi pahoinvointi loppuu aikanaan ja palkinto onnistuneesta raskaudesta on niin ihana, että muistot pahoinvoinnista hiipuvat jonnekin taka-alalle! Keräsin tähän kuitenkin joitakin ideoita, joista saattaa olla apua huonon olon kanssa kamppaileville (lähde Babyidea.fi):
-Verensokeri kannattaa yrittää pitää tasaisena syömällä pieniä hiilihydraattipitoisia aterioita pitkin päivää. Hiilihydraattia on runsaasti mm. täysjyväriisissä ja -pastassa sekä perunassa.
-Juo paljon. Joillakin auttaa jäävesi. Kokeile erilaisia juomia!
-Syö jotakin, vaikka täysjyväkorppu, ennen kuin nouset sängystä aamulla tai yöllä vessakäynnille.
-Kokeile manteleita!
-Vältä huonolaatuista rasvaa sekä paistettuja ruokia.
-B6-vitamiini!
-Hieronta, akupainanta, akupunktuuri
-Aromaterapia (esim. eteeristä bergamotti-, piparminttu- tai sitruunaöljyä pari tippaa nenäliinaan ja nuuhkaisu useamman kerran päivässä
-Avoin purkki ruokasoodaa jääkaapissa poistaa yököttäviä hajuja.
-Joitakin auttaa magnesiumlisä.

Eri ihmisillä ja jopa samallakin ihmisellä eri raskauksissa saattavat auttaa hyvinkin erilaiset keinot. Esimerkiksi minulla auttoi toisessa raskaudessani kylmä kaakao, mutta myöhemmissä raskauksissani en voinut sitä sietää.

Pahoinvoinnista pitäisi huolestua, jos et virtsaa ja tunnet kärsiväsi nestehukasta, jos mikään (edes vesi tai mehu) ei pysy sisälläsi 4-6 tuntiin tai jos painosi laskee huomattavasti. Raskauspahoinvointi voi kehittyä hyperemesis gravidarum-termillä kutsutuksi tilaksi, joka voi hoitamattomana häiritä kehon elektrolyyttitasapainoa ja aiheuttaa esimerkiksi epäsäännöllistä pulssia. Kannattaa siis ottaa yhteyttä neuvolaan tai lääkäriin, jos et saa raskauspahoinvointia hallintaan kotikonstein! (Lähde Babyidea.fi) Jos kohdallesi osuu samanlainen lääkäri kuin minulla ensiraskaudessa, kannattaa pitää puolensa!

Tsemppiä raskauspahoinvoinnin kanssa kamppaileville! Been there, done that!

Mainokset

2 thoughts on “Raskauspahoinvointi – monen kuukauden selviytymistaistelu

  1. Welcome to my new digs, Sci-Fi Fanatic.:)Thanks for the rmodemenoaticn. Because of Andreas Kluth, my pile of to reads has grown tall, but I will take your short story rmodemenoaticn, as well.What about the story grabbed you?

    Tykkää

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s