Akvaarion viikkosiivous lasten avustamina

Meillä oli tänään akvaarion viikkosiivouspäivä. Ensimmäinen toimenpide: vauva nukkumaan! Tämän jälkeen yritin jakaa pieniä tehtäviä kolmelle isoimmalle lapselle kullekin kykyjensä mukaan. Varasin myös lattialle akvaarion eteen pyyhkeen vesivahinkojen varalta.

Ennen kuin akvaarion sisäpuolelle saa koskea, tulee kaikki sähkövirta kytkeä pois päältä!! Sähkö ja vesi on hengenvaarallinen yhdistelmä!!! Myös lapsille tulee kertoa, ettei akvaarion sisäpuolelle saa koskea, jos koneet ovat päällä – mielestäni lasten ei tulisikaan ikinä hoitaa akvaariota ilman vanhempia! Eli virta pois!

Tämän jälkeen nostimme akvaarion kannen pois ja otimme esiin lapon, joka on vähän kuin imuri, joka poistaa akvaariosta likaa ja vettä. Lapon isompi, imurimaisempi pää painetaan hiekkaan ja letkun pää ämpäriin, laitan letkun vielä kulkemaan ”imuroijan” harteiden yli, jolloin imukulmasta tuntuu tulevan parempi. Imutehoa tuntuu vielä parantavan jos letkun ylätyvestä hieman puristaa. Imun saa aikaiseksi imaisemalla letkun päästä.

Vanhin lapsi tykkää ”imuroinnista” ja yleensä kolmivuotiaan tehtävänä on pitää letkusta kiinni ohjaten poistoveden ämpäriin, mutta häntä pitää tietysti vahtia, ettei huomio herpaannu ja vedet mene suoraan lattialle. Näin saan pojan useimmiten istumaan rauhallisesti paikoillaan ja tuntemaan itsensä tärkeäksi. Joillakin on niin pitkä letku, että he johtavat veden suoraan viemäriin, mutta meidän letku ei sinne asti riitä, vaikka vessa onkin suht lähellä akvaariota. Siksi käytämme ämpäriä apuna. Ämpäristä kaadamme likaveden vessanpönttöön. Laitan tähän myös kuvasarjan lapon toiminnasta, josko se valaisisi asiaa lisää.

likavesi valuu ämpäriin lapon kautta

käytän mielelläni hanskoja akvaarion siivouksessa

lappo imuroi roskialappo imurointi hommissa

kuvasarja lapon toiminnasta

lappo

Me poistamme vettä viikkosiivouksen yhteydessä n.1/2-1/3. Kalat ja kasvit pärjäävät tämän ajan ihan akvaariossa eikä niitä tarvitse sieltä siivouksen ajaksi poistaa. Kaloja tulee kuitenkin varoa ”imuroitaessa” pohjaa. Samoin tulee varoa, etteivät mahdolliset rakennelmat kaadu siivottaessa kalojen päälle.

Viikkosiivouksen yhteydessä puhdistimme myös lasit levästä tähän tarkoitukseen suunnitellulla lastalla. Tämän on usein tytön tehtävä – niin tänäänkin. Lisäksi tarkistimme kasvit ja poistimme huonot kasvin osat. Tänään jouduimme myös poistamaan kotiloita, joita oli jostakin ilmestynyt akvaarioon melkoinen lauma.

vettä poistettu

lasta, jolla puhdistetaan lasit

Kun vettä oli poistettu tarpeeksi, otimme uutta vettä tilalle ämpäriin. Tykkään ottaa veden käsisuihkulla, koska muistelen jostakin lukeneeni, että suihkuttamalla vedestä häviäisi joitakin haitallisia yhdisteitä. En ole tuosta aivan varma, koska nopeasti googlettamalla en tuota tietoa löytänyt, mutta en usko, että veden ottamisesta suihkun kautta olisi haittaakaan. Annan veden myös ”juosta” hetken ennen ämpäriin laskemista, jottei se olisi kovin kauan putkistossa ”seissyttä”. Jotkut seisottavat vettä ämpäreissä ennen akvaarioon lisäämistä, mutta meillä tämä olisi vaikeaa tilanpuutteen vuoksi. Joillakin taas on niin pitkä letku, että he voivat antaa veden virrata letkua pitkin suoraan vesipisteestä akvaarioon. On otettava huomioon, että veden tulisi olla suunnilleen saman lämpöistä kuin akvaariossa olevan veden.

Lisäsin ämpäriin otettuun uuteen veteen Easy-Life-vedenparannusainetta, jonka normaali annosteluohje on 10ml/30litraa. Pullon korkillinen on 10ml eli annostelu on helppoa. Pulloa tulee ravistaa ennen käyttöä voimakkaasti 30 sekuntia ja annostella aine tämän jälkeen välittömästi veteen. Ainetta käytettäessä akvaarion vesi samenee joksikin aikaa, koska aine aktivoituu puhdistamaan vettä. Vedestä tulee kuitenkin kristallin kirkasta haitta-aineiden poistuttua. Muutos on ollut meillä aina uskomaton. Ainetta saa täältä (mainoslinkki) mielestäni kilpailukykyiseen hintaan!

Easy-Life-vedenparannusaine

uutta vettä

Kaadoimme uuden veden ämpärillä varovaisesti siten, että minä kaadoin veden ja jommankumman isommista lapsista käsi oli alla vaimentamassa vesisuihkua. Akvaarion hoidossa käytettyä ämpäriä tulee muuten käyttää vain tähän tarkoitukseen eikä esim. muuhun siivoukseen! Akvaarioon kuulumattomia pesuaineita kun ei saa joutua sinne yhtään! Ne voivat olla kaloille hengenvaarallisia!

vettä altaaseen

uutta vettä kaatamassa

Kun akvaariossa oli riittävästi vettä (on tärkeää tarkistaa, että lämmittimen ”kriittinen vesipiste” on vedenalla), nostimme kannen takaisin paikoilleen ja kytkimme laitteet päälle. Jälleen on tärkeää, että sähköjohtoihin kosketaan vain kuivin käsin!!

Tykkään käyttää akvaariota siivotessani hanskoja. Siivouksen lopuksi pesemme lisäksi kädet kunnolla ja laitan vielä kaikille käsidesiä. Ehkä se on hätävarjelun liioittelua, mutta olen yrittänyt opettaa lapset eläimiä käsiteltyään huolehtimaan hyvin käsihygieniastaan.

Kasvilannoitteet laitan yleensä aamupäivisin enkä viikkosiivouksen yhteydessä, jonka teemme yleensä iltapäivisin, osaa käytetään päivittäin, osaa viikottain pullon kyljessä olevan annosteluohjeen mukaan. Suodattimen pesen vain n. kerran 2 kuukaudessa ja eri aikaan kuin teen vedenvaihdon, jotta en tuhoaisi liikaa akvaarion hyödyllisiä bakteereja. Tänään emme puhdistaneet suodatinta. Akvaariota ei tulisikaan puunata kerralla ”katosta lattiaan” eikä esim. poistaa hiekkoja turhaan!

Lisään vielä, ettemme todellakaan ole akvaarion hoidon ammattilaisia, ja jos joku huomaa hoitotoimenpiteissämme puutteita tai virheitä, otan mielelläni hoitovinkkejä vastaan. Kalamme ovat kuitenkin tuntuneet viihtyvän hoidossamme yllättävän hyvin eikä massakuolemia ole tapahtunut. Parhaimmat hoito-ohjeet saanee vielä kokeneemmilta harrastajilta sekä eläinkaupasta ja akvaariokirjoista. Edelleen suosittelen Markku Varjon opuksia!

Mainokset

10 thoughts on “Akvaarion viikkosiivous lasten avustamina

  1. Does your website have a contact page? I’m having problems locating it but, I’d like to shoot you an email. I’ve got some suggestions for your blog you might be interested in hearing. Either way, great site and I look forward to seeing it grow over time.

    Tykkää

  2. Päivitysilmoitus: kRUxzH1Nb8

  3. Päivitysilmoitus: harmon green

    • Muita suojavälineitä ei käytetty. Kovasti tekisi muuten mieli hankkia akvaario täällä Algeriassakin – tarjolla on vaikka millaisia malleja ja kaloja. Hieman vain mietin, kuinka pitkäksi aikaa uskaltaa altaan jättää lomilla pelkän automatiikan varaa. Täältä kun on vaikea löytää ketään, joka osaisi akvaariota lomien aikana hoitaa…

      Tykkää

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s