Kestovaipat – lastenhoitoa kukkaroa ja luontoa säästäen

Vaippoja sateenkaaren väreissä ja eri kuoseissaSuloinen apina-vaippa lähikuvassaOlen käyttänyt kestovaippoja kaikilla neljällä lapsellani ja laskelmieni mukaan säästänyt näin kivan summan rahaa ja vähentänyt melkoisen kasan kaatopaikalle ajautuvaa jätettä. Myös lastemme vaippa-alueen iho on pysynyt hyvässä kunnossa. Olin aivan yllättynyt, kun eräs lääkäri kehui vaippa-ratkaisuamme tyttöni tarkastuskäynnillä! Toinen lääkäri kyseli poikani käynnillä, mistä voisi ostaa vaippoja tyttärensä vauvalle. Äitini puolestaan on ollut tyytyväinen, kun ei vierailuillamme synny vaippajätettä – omakotitalossa kun vaippavuori saattaisi nostaa jätemaksua!

Meillä toimivimmaksi vaihtoehdoksi ovat osoittautuneet pienellä vauvalla sisävaippa+pul-kuorivaippasysteemi ja isommalla vauvalla sekä taaperoiässä Pul-taskuvaipat, esimerkiksi Fuzzi Bunzit. Sisävaipoista olen tykännyt erityisesti Iguleen vaipoista, kts. http://www.igulee.fi/ – ovat ihanan näköisiä ja tosi hyvin tehtyjä! Muistelen, että jo ensimmäisellä lapsellani olisi ollut Igun vaippoja ja on paljon mahdollista, koska Igulee on toiminut jo vuodesta 2003! Pul-kuorista meillä ovat toimineet tosi hyvin Imse Vimsen tavalliset vaaleat kuoret, joita taisi olla jonkin vuoden äitiyspakkauksessakin sekä Muumi-kuoret. Tytöllä käytin villahousujakin ja ne tuntuivat ihanan pehmoisilta ja lämpimiltä etenkin talvella. Ja niitä voi itsekin neuloa. Ihan vastasyntyneellä olen käyttänyt myös Imse Vimsen flanelletteja, joita löytyy usein tosi edullisesti kirpputoreilta ja Huuto.netistä, koska näitä on ollut joskus äp:ssa. Mutta tämä ei mielestäni ole kaikkein toimivin eikä helppokäyttöisin vaippa; pojalla imuteho riitti kuitenkin hieman paremmin, kun taittelin imuosan moninkerroin eteen.

Taskuvaipat ovat alkaneet toimia paremmin siinä vaiheessa, kun lapsi on noussut pystyasentoon – en oikein tiedä, miksi makaavalla vauvalla ne päästävät helpommin pissat läpi – ja tätä samaa ilmiötä ovat raportoineet muutkin kestojen käyttäjät – tosin moni on kyllä onnistunut vaipattamaan pienenkin vauvan taskuilla. Taskuvaipoissa on sisäpuolella kuivaliinakangas, esimerkiksi polyester fleece, joka pitää vauvan ihon kuivana. Olen joskus kokeillut ihan litslätsmärän vaipan sisäpintaa ja se on ollut yllättävän kuivan tuntuinen, vaikka sisältä paljastuu imu, joka on aivan märkä! Kaikkien lasten iho ei välttämättä kestä fleeceä, mutta meidän vauvoille se on sopinut ja on ollut mieluinen materiaali. Taskuvaipat myös kuivuvat nopeasti, koska imuosa on erillinen ja vaippa näin ollen tosi ohut. Tämän vuoksi meillä on riittänyt n.15kpl vaippoja. Ostin kolmannelle lapsellemme edullisia yhdenkoon taskuja ja ne ovat nyt periytymässä tälle neljännelle. Ovat mielestäni ihania, värikkäitä ja tosi toimivia ja käyttöikä on pitkä. Kuoseina löytyy mm. ihanat apinat, ”hurjat” viidakon eläimet sekä tietysti jalkapalloilevassa perheessä futis-kuosi.

Kestovaippojen käyttöä en ole kokenut mitenkään työlääksi; kakkavaipoista huuhtelen ulosteet käsisuihkulla vessanpönttöön, minkä jälkeen laitan vaipan kannelliseen astiaan odottamaan pesua, pissavaipan laitan sellaisenaan säilytysastiaan. Imut otan pois taskun sisältä. Pyrin pesemään melko täysiä koneellisia. On myös tärkeää valita vaipoille sopiva pesuaine!

Vaipat ovat mielestäni myös tosi suloisia verrattuna kertiksiin! Joskus vaikeutena saattaakin olla, miten pystyä hillitsemään ostohaluja, kun aina tulee entistäkin hienompia kuoseja ja malleja :). Vaipat ovat kehittyneet huimasti jo esikoisen ja kuopuksen välisenä aikana. Käytetyt vaipat voi käytön jälkeen vielä myydä tai säästää mahdollisille tuleville pikkusisaruksille, jolloin kulut jäävät entistäkin pienemmiksi. Nykyään vaippoja löytyy mm. monista nettikaupoista, nettikirppareilta, Huuto.netistä sekä Kestovaippainfon kirpparilta. Myös Vekarakirpparilla tuntuu liikkuvan yllättävän paljon kestoja.

Edellä mainittujen suosikkiemme lisäksi on saatavilla monia erilaisia vaippamalleja, mm. nauhavaippoja, AIO (all in one)-vaippoja ja ihan perinteisiä sideharsoja. Lisäksi joitakin vaippoja tehdään one size eli yhdenkoon malleina, jolloin vaipan kokoa voi säätää esimerkiksi neppareilla. Myös kuukautisia varten on olemassa kestositeitä. Paljon lisätietoa sekä kestovaippojen kirppari löytyy täältä: http://www.kestovaippainfo.fi/ . Jos vaippaviidakko hirvittää, eikä omalle vauvalle sopivaa vaippaa tunnu löytyvän, voisi myös vaippalainaamossa vierailu olla hyvä idea: http://pks-vaippalainaamo.blogspot.fi/ .

P.S. Painoin vahingossa tuota ”tykkää”-nappia enkä enää osaa tykkäämistä poistaa (nolona tunnustaa) – tokihan tietysti artikkelistani tykkään ja kukapas kissan hännän nostaisi ellei kissa itse, mutta silti ei ollut tarkoitus! Muuten, kävijöitä blogissani on ollut yllättävän paljon, olen ollut ihan yllättynyt kävijämääristä! Mutta edelleen odottelen ensimmäistä kommenttia tai sitten sitä ihan oikeaa ensimmäistä tykkäämistä – olisi mukava saada keskustelua aikaiseksi! Lupaan, etten pure myöskään negatiivisista kommenteista!

Mainokset

9 thoughts on “Kestovaipat – lastenhoitoa kukkaroa ja luontoa säästäen

    • Sideharsojahan siis käytin tosi lyhyen aikaa, koska tykästyin muotoonommeltuihin sisävaippoihin, mutta kuorista meillä oli ensin lemppareita kotitekoiset merinovillapöksyt ja myöhemmin pul-kuoret. Ne äitiyspaketin Imse Vimse -kuoret (sellaiset valkoiset) oli muuten yllättävän hyviä ja niitä löytyi kirppareilta käyttämättöminä tosi edullisesti.

      Tykkää

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s