Tarkan euron ideoita lapsiperheille

Suurperheessä rahaa kuluu melkoisesti ruokaan ja asumiseen ja usein saankin olla tarkkana, että rahat riittävät kaikkeen tarvittavaan. Olen elämäni aikana ehtinyt venyttää niin penniä kuin senttiäkin – erityisen raskasta aikaa taloudellisesti oli opiskeluaika, jolloin en saanut edes opintotukea pariin vuoteen, mutta siitäkin selvisin tarkalla taloudenpidolla sekä keikkatöiden turvin. Onneksi tuohon aikaan meillä ei vielä ollut lapsia! Kokosinkin tähän nyt omia hyödyllisiksi kokemiani vinkkejä, joilla saada rahat riittämään. Toivottavasti niistä on apua muillekin! Niin moni tuntuu kamppailevan tulojen riittämisen kanssa aina vain nousevien hintojen vaikeuttaessa tilannetta entisestään, että uskoisin kaikkien vinkkien olevan säästettyjen senttien arvoisia. Eli tässäpä näitä olisi:

-RUOKAOSTOSTEN TARKKA MIETTIMINEN

Käytän hyödykseni kauppojen tarjoukset ja pyrin ennenkaikkea ostamaan ja tekemään ruokaa siten, ettei sitä menisi roskiin. Herkut ovat kalliita, mutta usein itse leipominen auttaa pienentämään kuluja, jos makeannälkä yllättää. Samoin puuro- tai keittopäivä silloin tällöin pienentää ruokakuluja ja auttaa pitämään linjat kunnossa :). Jos imettäminen ei jostakin syystä onnistu, tulee korvike paljon edullisemmaksi jauheesta tehtynä kuin valmiina tetroissa ostettuna.

-KIERRÄTTÄMINEN

Meillä ei ole tähän asti toiminut kovin hyvin vaatteiden ja tarvikkeiden kierrättäminen sisarukselta toiselle, koska ensimmäinen lapsi on poika, seuraava tyttö ja kaksi nuorinta poikia. Lisäksi vanhimman ja kolmannen lapsen välinen ikäero on n. 8 vuotta. Joitakin ihan parhaimpia vaatteita olen säästänyt esikoiselta seuraavalle pojalle (ja ihan muutamia hänen vaatteitaan on käyttänyt tyttökin), mutta suurimman osan olen myynyt heti käytön jälkeen, jolloin vaatteista on vielä saanut osan hinnasta takaisin, koska ovat olleet ns. sen hetken muotia – kovin kauan säilöttyinä olisivat jo vanhahtavia. Tytön vaatteet menevät suurimmaksi osaksi heti myyntiin sekä lahjoitettaviksi eteenpäin. Pienimpien poikiemme kohdalla olen päättänyt säästää parhaimpina säästyneet ja mieleisimmät isommalta pienemmälle, muut heti kiertoon!

Pienimpien vaatteet on myös ostettu suurimmaksi osaksi käytettyinä, erityisesti vauvoille löytyy tosi siistiä käytettyä, kun käyttöaikakin on niin lyhyt! Isommille sen sijaan ei tahdo siistiä käytettyä enää niin hyvin löytyä ja heidän kohdallaan hyödynnänkin enemmän alennusmyyntejä.

Samoin toimin myös lelujen, pelien ja urheiluvälineiden kanssa. Esimerkiksi sukset pyrin lisäksi ostamaan niin että sopivat sekä tytölle että pojalle.

Vauvanhoitotarvikkeita löytyy kirppiksiltä erityisen hyvin – viimeisin huippulöytöni on ihana jumppalelu/lelukaari 3 eurolla Vekarakirppikseltä, jota voin todella suositella Helsingissä asuville/liikkuville! http://www.vekarakirppis.fi/ Vaikka hintataso on ehkä hieman tavallista kirpparia korkeampi, on lapsille helppoa löytää tarvittava tällaiselta erityisesti lasten vaatteille ja tarvikkeille suunnatulta kirpparilta. Kirppis on lisäksi siisti ja viihtyisä sekä hyvien kulkuyhteyksien varrella. Myyjän kannalta myyntitakuu on tosi hyvä juttu!

Itse suosin myymisessä huuto.nettiä, varsinkin kalliimpien tuotteiden kohdalla.

Kierrätän tavaroita myös siten, että lumpuiksi kuluneet vaatteet käytän vielä rätteinä tms. ennen lopullista poisheittoa. Samoin kierrätän käytettyjä kirjepapereita jne. suttupapereiksi. Lisäksi palautamme kaappeihin kertyneet kierrätettävät limsapullot, joista kertyy yllättävän isoja summia, vaikkei limsaa jatkuvasti litkitäkään.

Konsolipelien kierrätyspaikoista suosiossamme on Gamestop, josta saa ostaa eurolla vuoden toimintatakuun – mielestäni hyvä etu, koska monet uudetkin konsolipelit tuntuvat käytössämme naarmuuntuvan hiontakelvottomiksi hälyttävän nopeasti. Lisäksi hiemankin vanhempia pelejä voi löytää pilkkahinnalla – viimeksi löytyi mm. jalkapallopeli ps3:een parilla eurolla!

-ALENNUSMYYNNIT, ULKOMAISET NETTIKAUPAT, KUPONGIT, KANTA-ASIAKASTARJOUKSET
Näissä vain kannattaa varoa, ettei mopo karkaa käsistä ja etteivät edulliset hinnat sumenna harkintakykyä! Yritän aina miettiä ennen tuotteen klikkaamista ostoskoriin, että tarvitsenko tätä todella. Olen nyt neljän lapsen kokemuksella huomannut, että esim. ulkovaatteita riittää kaksi vaatekertaa per lapsi, joista jopa toinen vaatekerta voi olla huonompi esim. käytettynä ostettu tai halpisvaate tai sitten niin, että toinen setti on kosteussuojattua ja toinen ns. parempaan käyttöön tarkoitettu, mutta jonka voi tarvittaessa laittaa kouluunkin, jos se kosteussuojattu ”rymyvaate” on pesussa tms.

Me olemme kanta-/clubiasiakkaina mm. seuraavissa BR-lelut (hyviä, alennuksia, synttärilahja, keräilytarrat, jotka voi käyttää ostoksiin), Hese (etukuponkeja, synttärilahja) ja McDonald`s (kanta-asiakastarjouksia, synttärilahja). Viimeksi hankin itselleni Stockmann:n lahjakortin, kun muistaakseni Tarkka Markka – blogin uutiskirjeessä vinkattiin, että sen sai tietyn aikaa ilmaiseksi. Tuolta on tullut jo muutaman kerran etuseteleitä, jolloin olen miettinyt, mitä juuri nyt tarvittaisiin ko. kaupasta ja käyttänyt ne sellaiseen, mitä tarvitsisin muutoinkin. Lisäksi kuulumme Piltti-piiriin, josta tulee silloin tällöin hyödyllisiä etuseteleitä.

Pojan urheilukamppeisiin kuluu melko paljon rahaa eikä niistä oikein jää kierrätettävääkään. Suomen kaupoista suosimme Stadiumia, jonka kanta-asiakkaita myös olemme. Ulkomaisista kaupoista tämä on todettu edulliseksi ja hyväksi: http://www.sportsdirect.com/.

Suomalaisista verkkokaupoista tilaan usein Ellokselta, jossa on laaja valikoima ja paljon alennuksia. Elloksen löydät täältä (mainoslinkki).

-KESTOVAIPAT
Näillä olemme säästäneet uskomattoman summan neljän lapsen kanssa! Pienillä vauvoilla tykkäsin eniten sisävaippa+pul-kuorivaippa-yhdistelmistä, isommalla pul-taskuvaipoista. Nämäkin voi tietysti käytön jälkeen vielä kierrättää :)!vaippapöksy

-TAVAROIDEN KORJAAMINEN
Suutari- ja ompelupalvelut sekä teknisten laitteiden korjaaminen ovat usein harmillisen kalliita, mutta joskus korjauttaminen kannattaa. Kannattaa aina muistaa tarkistaa, onko koneissa vielä takuuta jäljellä! Itse korjaan kotona pieniä vikoja mm. nappien irtoamisia jne.

-ILMAISET HARRASTUKSET, TAPAHTUMAT JA SISÄÄNPÄÄSYT
Helsingistä löytyy ainakin monia täysin ilmaisia harrastuksia ja tapahtumia, tässä muutamia vinkkejä:
Korkeasaaripäivä kerran vuodessa
maksuton Easy sport -toiminta http://www.hel.fi/hki/Liv/fi/Ohjattu+liikunta/Lapset+ja+nuoret/Kev_tkauden+toiminta/Maksuton+EasySport-toiminta
Luonnontieteellinen museo ilmainen sisäänpääsy torstaisin klo 16-18 http://www.luomus.fi/museo/ (Kävimme juuri muutama viikko sitten lasten kanssa ihailemassa norsuja ja dinosauruksia.)
hiihtoladut, pyöräilyreitit, leikkipuistot, Seurasaari, Suomenlinna (lauttamatka maksaa!)…

-LASTEN HIUSTEN LEIKKAAMINEN ITSE (jos vain suinkin osaa)

-PALVELUSTEN VAIHTAMINEN TUTTAVAPIIRISSÄ
Esim. minä hoitaisin mieluusti jonkun lapsia, jos tämä joku leikkaisi vastapalvelukseksi hiukseni jne.

-JOKA KUUKAUSI TIETYN SUMMAN SIIRTÄMINEN SÄÄSTÖTILILLE HETI, KUN PALKKA TULEE TILILLE
Ja säästötiliin ei tietenkään hankita automaattikorttia, jotta rahojen nostaminen on mahdollisimman vaikeaa! roope

-SÄHKÖ-, VAKUUTUS- YM. SOPIMUSTEN KILPAILUTTAMINEN JA SÄHKÖN YM. SÄÄSTELIÄS KÄYTTÖ
Useilla yhtiöillä on kimppasopimuksia eli keskittämällä näihin voi säästää. Kilpailuttaa voi esim. Kilpailuttaja-palvelun kautta, joka löytyy täältä (mainoslinkki).

-ASUMISVAIHTOEHTOJEN TARKKA MIETTIMINEN
Asuinneliöiden tarkka hyödyntäminen jne. Asuminen erityisesti pääkaupunkiseudulla on kallista!

-AUTO
Auton kustannukset ovat kalliita! Onko auto tai varsinkin useampi auto välttämättömyys? Helsingissä on upea etu, jota usein ulkomailla hämmästellään, että rattaiden kanssa pääsee julkisilla kulkuvälineillä ilmaiseksi. Tosin tällöin olemme myös jääneet bussista useammin kuin kerran, kun rattaita mahtuu bussiin kerralla vain tietty määrä.

-ÄP
Toinen ulkomaalaisten usein hämmästelemä etuutemme, joka auttaa varmasti varsinkin ensimmäistä kertaa äidiksi tulevia hankkimaan kaiken vauvan ensipäivinä tarvitseman. Mutta tarvitseeko sitä välttämättä ottaa kaikille lapsille vai voisiko vaihtoehtona tarjottavalla rahalla ostaa jotakin vielä kipeämmin tarvittavaa? Itse päädyin ottamaan äitiyspakkauksen vain esikoiselle, muille olen ottanut avustuksen rahana.

-KIRJASTO
Olen oikea kirjaston suurkuluttaja! Pärjäsin läpi amk-opintojen ostamalla vain muutaman kirjan, kun lähes kaikki löytyi kirjastosta ja jos ei pk-seudulta löytynyt, etsi äitini ne pienemmästä maaseudun kirjastosta. Helsingissä helmet-palvelu on ihana, kun kirjoja voi tilata omaan kirjastoonsa. Lasten teoksien tilaaminen on ilmaista, aikuisten maksaa muistaakseni 50c. Lehtien lukeminen kirjastossa (ja tietysti netissä!) säästää myös paljon rahaa! Tiesitkö, että kirjastosta löytyy myös leffoja ja konsolipelejä? Pelejäkin on mukava kokeilla kotona ennen ostopäätöstä – usein kivalta näyttävä peli onkin ihan tylsä.

-MATKAT
Matkoissa voi säästää yllättävän paljon (ja halvinta olisi tietysti pysyä kotona :)!) seuraamalla tarjouksia. Edullisia lentoja löytää esim. Blue1:lta. Yleensä kannattaa varata hyvissä ajoin, jolloin saa nopean varaajan etua. Jopa lentopäivillä on yllättävän suurta merkitystä – kerran säästimme satasia valitsemalla edullisimmat viikonpäivät Blue1:n varausjärjestelmästä. Disneylandin matkassa säästimme tuhansia euroja varaamalla itse lennot Blue1:lta ja hotelli+sisäänpääsypaketin suoraan Disneylandin omilta sivuilta erikoistarjouksella. Keski-Euroopassa junalla matkustaminen on yllättävän halpaa ja junat niin nopeita, että lastenkin kanssa matka taittuu kivasti. Suurperheille loma-asunto on usein hotellia edullisempi ja kivempikin valinta. Omat eväät tietysti säästävät myöskin, mutta itse kyllä nautimme myös lomakohteiden vieraiden makujen maistelusta! Ruokahan on monessa maassa tosi paljon kotimaatamme edullisempaa! Edullisia hotelleja kannattaa etsiä hotels.com-palvelusta. Hotels.com löytyy täältä

Suosittelen seuraavaa blogia: http://www.tarkkamarkka.com/blogi/ .

money
(Kuvat weheartit.com)

Uusimmasta Trendi-lehdestä löytyi juuri aiheeseen hyvin sopiva Maria Veitolan kolumni ”Tarkan markan nainen, Joskus oivallus löytyy tyhjäksi kaavitun jogurttipurkin pohjalta.”. Tässä pieni ote kolumnista:
”Puristin äsken silmänympärysvoidetuubin tyhjäksi pienen kaulimen avulla. Leikkasin sen vielä kahtia ja kaivoin veitsellä esiin puoli teelusikallista kallista rasvaa. Hah! Äitini olisi ylpeä. Hän on tehnyt taidetta siitä, miten jogurttipurkki kaavitaan typötyhjäksi.” Kolumnissa pohditaann, millaisessa yltäkylläisyydessä elämme ja kuinka hankimme paljon täysin tarpeettomia tuotteita. Lopuksi Maria Veitola toteaa, että aika on oikeastaan hänen ainoa merkittävä omaisuutensa eikä voi koskaan tietää, onko sitä vähän vai paljon jäljellä. Hänen säästämisprojektinsa tärkein oivallus onkin, että jatkossa hän aikoo vähentää työntekoa ja antaa aikaansa perheelleen, ystävilleen ja itselleen, jolloin hänellä ei enää edes ole rahaa törsättäväksi.

 

Mainokset

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s