Lap book – tekniikka oppimisen apuna

Tuttavani, jonka aikaisemmin kerroin kauhistelleen Suomen leväperäistä ilotulitusrakettipolitiikkaa, tutustutti minut mielenkiintoiseen tapaan oppia uusia asioita yhdessä lasten kanssa. Kyseessä on lap book -tekniikka. En oikein tiedä, miten tämä termi olisi parasta kääntää, mutta ehkä kuvaavinta on, jos sanon, että kirjassa on ikään kuin useita kirjoja sisäkkäin.

Innostuin ajatuksesta kovin, vaikkei siitä tuntunut löytyvän mitään tietoa suomenkielisiltä sivuilta. Amerikassa tällainen lap booking näyttää olevan suosiossa erityisesti kotikoulutettavien lasten keskuudessa. Myös lapseni innostui ideasta ja päätimme tehdä ensimmäisen kirjan erilaisista vesieläimistä, erityisesti akvaariokaloista, joita meiltäkin kotoa löytyy. Esittelen tekemämme kirjan tarkemmin seuraavassa artikkelissani.

Ensimmäinen haaste oli löytää yksinkertainen kansio, josta lähteä liikkeelle. Kiersin Helsingin erikoisliikkeissä eikä mistään tuntunut löytyvän tällaistä yksinkertaista mappia, jonka sisään voi sujauttaa papereita. Tiedättehän, sellaisia, mitä näkee esim. poliisisarjoissa (ja Ihmemiehessä 🙂 ) arkistointikaappien laatikoissa. Tulin siihen tulokseen, että kaikessa yksinkertaisuudessaan tämä malli taitaa olla Suomessa jo jotenkin vanhanaikainen tms. Lopulta löysin Suomalaisesta kirjakaupasta lähes sellaisen mapin, jota tarvitsinkin. Tässä tosin on metalliset pidikkeet reunoissa, mutta ei anneta sen häiritä :). Taitoin mapin molemmat reunat keskelle, jotta sain siitä tällaisen kirjan näköisen. Ja sitten vain ideoimaan… Paremman puutteessa tällaisen voisi varmastikin taitella ihan pahvistakin. Kirjan sisältöön etsimme materiaalia vanhoista lehdistä ja internetistä.

Lap book-tekniikassa on mielestäni mukavaa juuri se, ettei kalliita tarvikkeita välttämättä tarvita ja että kaikenlaista jämämateriaalia voi käyttää hyödyksi. Mappi maksoi n.euron, minkä lisäksi tarvittiin mm. liimaa, tarroja ja vanhoja akvaario-lehtiä. Kirjan tekemiseen vierähti useampi ilta ja monen monta tuntia, mutta lopputulos on mielestäni hieno ja ainakin tytölle mieleinen! Tekemisen lomassa myös opimme monia uusia asioita ja muistelimme kokemiamme lomamatkoja. Tyttö sai harjoitella kirjan tekemisen lomassa niin valokuvaamista, kirjoittamista kuin tiedon hakuakin.

Meillä on ulkomailla loma-asunto ja olen joskus haaveillut pienestä irtiotosta arjesta ja opettavani tuona aikana lapsia kotona – ehkäpä tämä idea voisi olla yksi tapa kerrata vaikka ymlun asioita? Yhtenä yönä jo näin unta, että olin perustanut loma-asuntoomme kotikoulun. No, kyllähän sitä saa ja pitääkin haaveilla!

Lisätietoa ja ideoita lap book-tekniikkaan löytyy täältä: http://www.homeschoolshare.com/lapbooking_resources.php

Tällainen omien kirjojen tekeminen on mielestäni mielenkiintoinen oppimistapa – esimerkiksi Steiner-kouluissahan ei oppikirjoja käytetä juuri ollenkaan ennen lukiota, vaan oppilaat valmistavat työkirjansa itse.

Mainokset

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s